Στο «στόχαστρο» της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι βρέθηκε η μαρτυρία του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου

Στο «στόχαστρο» της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι βρέθηκε η μαρτυρία του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου η κατάθεση του οποίου θεωρείται κομβικής σημασίας για την υπόθεση, λόγω των ειδικών γνώσεων του.

Η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας τόνισε πως «είναι ο σημαντικότερος μάρτυρας στη δίκη» ενώ υπενθύμισε ότι «σε μία από τις καταθέσεις του στον ανακριτή έχει καταγγείλει ότι υπέστη δολιοφθορά σε κάποιο όχημά του και ότι έχει δεχθεί απειλές».

Ο εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη της ένστασης και καταχειροκροτήθηκε από συγγενείς θυμάτων με συνήγορο υπεράσπισης στη συνέχεια να κάνει λόγο για «συνθήκες ποδοσφαίρου» ζητώντας να αποβληθούν από την αίθουσα συγγενείς θυμάτων επειδή σχολιάζουν. «Κανένας στην αίθουσα δεν σέβεται τους κατηγορούμενους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος με τους συγγενείς θυμάτων να αντιδρούν φωνάζοντας: «Ντροπή, εσείς δεν σέβεστε τους νεκρούς».

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε, ομόφωνα, να επιτρέψει την εξέταση του κ. Λιότσιου και ως μάρτυρα και ως πραγματογνώμονα τονίζοντας πως μπορεί να χρησιμοποιεί τις σημειώσεις «για την υποβοήθηση της μνήμης, αλλά όχι για ανάγνωση».

Ο Δημήτρης Λιότσιος, συνεχίζοντας την κατάθεση του, μίλησε για παραλείψεις ετεροχρονισμένες αποφάσεις και λάθη που έγιναν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς στο Μάτι και καθόρισαν τις εξελίξεις.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι οι αρμόδιοι δεν κινήθηκαν έγκαιρα δίνοντας εντολή για γενική επιφυλακή ενώ επανέλαβε πως θα έπρεπε από την προηγούμενη μέρα να υπάρξει πρόβλεψη για εναέρια επιτήρηση. Μάλιστα, «έδειξε» ως υπεύθυνο του σχεδιασμού εναέριας επιτήρησης τον τότε διοικητή του ΕΣΚΕ.

Η πρόεδρος κάλεσε το μάρτυρα να απαντήσει εάν το Πετζετέλ θα μπορούσε να έχει ενεργήσει και να σβήσει τη φωτιά της Κινέττας που εκδηλώθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας, με τον πραγματογνώμονα να απαντά ότι θα μπορούσε να συνδράμει στον περιορισμό της. Ο μάρτυρας εστίασε στην «ατελέσφορη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση να τεθούν σε γενική επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αττικής το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, αφού η φωτιά από την Νταού Πεντέλης είχε φτάσει στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr