Ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Σταθερή πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρατηρείται, στην επικράτεια, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται δύο κρούσματα με Όμικρον, τα πρώτα στην Ελλάδα. Το ένα αφορά μια γυναίκα και το δεύτερο μια ασθενή που διασωληνώθηκε για άλλη αιτία και βρέθηκε θετική στη μετάλλαξη Όμικρον. Δεν ελέγχονται όλα τα περιστατικά για το είδος της μετάλλαξης», συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.

Και προσέθεσε: «Κάθε χρόνο έχουμε θανάτους και στην Ελλάδα από τη γρίπη. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πως η Όμικρον δεν προκαλεί θάνατο, για αυτό είναι σημαντικό οι ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν, οι τριπλά εμβολιασμένοι έχει αποδειχθεί πως είναι καλά θωρακισμένοι».

Παπαευαγγέλου: Εξαιρετικά υψηλό το ιικό φορτίο

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά στοιχεία της επιδημίας:

Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση και διασπορά της “Όμικρον” εκτός των μεγαλουπόλεων.

Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

Επίσης, είπε ότι τα νεότερα δεδομένα της παραλλαγής “Όμικρον” επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις για πιο ήπια νόσο.

Τόνισε πως υπάρχει κλίμα σταθεροποίησης με το ποσοστό θετικότητας να σταθεροποιείται γύρω στο 9% ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο κύρια χαρακτηριστικά του κύματος και είναι τα εξής: ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες και πως η μετάλλαξη Όμικρον διασπείρεται σε Περιφερειακές Ενότητες από τις μεγαλουπόλεις, με σημαντική αύξηση σε νησιά όπως Κρήτη αλλά και σε περιοχές όπως Ξάνθη.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν απασχολεί μόνο η μετάλλαξη Όμικρον γιατί «η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει κρούσματα».

Μαγιορκίνης: Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 44% την τελευταία εβδομάδα. Χθες ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκαν πάνω από 3 εκατ. διαγνώσεις μέσα σε μια ημέρα.

Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση κατά 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Πάντως. «βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον».

«Για τα εργαστηριακά τεστ», σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «πρέπει να πούμε πως κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό. Ανιχνεύουν πάντως τον ιό στη μολυσματική του μορφή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr