ΕΝΦΙΑ: Σε ισχύ έχει τεθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων για τον ΕΝΦΙΑ.

Σε ισχύ έχει τεθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων για τον ΕΝΦΙΑ. Αφορά όλους όσους είδαν λάθη και παραλείψεις στα εκκαθαριστικά τους και έτσι θα θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, όπου στη συνέχεια θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό με το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν.

Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθούν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Οι δυο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθούν έως τις 29 Οκτωβρίου, ενώ η τελευταία δόση θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Τι πρέπει να ξέρουν για τις διορθώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε κάθε περίπτωση που θα πραγματοποιείται μία μόνο διόρθωση στη δήλωση Ε9 ενός μόνο από τα έτη 2010 και μετά, τότε η διόρθωση αυτή θα μπορεί να μεταφερθεί και στις δηλώσεις των επομένων ετών μέχρι και του έτους 2021.

Εάν οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται αφορούν περισσότερα του ενός έτη, θα πρέπει ο φορολογούμενος να ξεκινήσει την υποβολή δήλωσης Ε9 από το πρώτο διαθέσιμο στη εφαρμογή έτος που πρέπει η τροποποίηση αυτή να γίνει. Όταν επιλέγεται οριστικοποίηση της υποβληθείσας δήλωσης Ε9 σε ένα έτος, εάν κάποιες από τις διορθώσεις που έγιναν, αφορούν και επόμενο έτος, τότε δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της δήλωσης αυτής στο επόμενο έτος. Εμφανίζεται παράθυρο με σχετικό μήνυμα. Στο επόμενο έτος, η δήλωση μεταφέρεται ως «προσωρινά» υποβαλλόμενη και ο φορολογούμενος, πρέπει να επιλέξει το έτος αυτό και στη συνέχεια την καρτέλα «υποβολή δήλωσης Ε9», ώστε να μπορέσει να την επεξεργαστεί.

Όταν επιλέγεται μεταφορά δήλωσης στο επόμενο έτος, στο έτος που έγινε η μεταφορά και πριν ξεκινήσει η επεξεργασία της προσωρινής δήλωσης, πρέπει να γίνεται έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί από την προσωρινή δήλωση, μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης από τις διαθέσιμες ενέργειες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr