ΕΝΦΙΑ εκκαθαριστικά 2022: Με τα νέα εκκαθαριστικά, περίπου 8 στους 10  ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι ενώ για  περίπου 900.000 ιδιοκτήτες δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή.

Την Τρίτη θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. «Εκτιμούμε ότι αύριο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ», δήλωσε. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι το 80% των πολιτών θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, το 13% θα πληρώσει τον ίδιο και ένα μικρό ποσοστό, περίπου 7 με 8%, θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ, στις περιοχές που καταγράφεται μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. «Ενώ δηλαδή ο πλούτος των πολιτών αυξάνει, η συνολική φορολόγηση του πλούτου του μειώνεται ακόμη περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επενδυτική βαθμίδα

Σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ότι είναι κάτι το εφικτό και η κυβέρνηση αγωνίζεται για την επίτευξή της το 2023. Ανακοίνωσε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία θα συζητηθεί στο Eurogroup στις 16 Ιουνίου όπου και θα ληφθεί η απόφαση.

ΕΝΦΙΑ 2022: Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Με τα νέα εκκαθαριστικά, περίπου 8 στους 10  ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι ενώ για  περίπου 900.000 ιδιοκτήτες δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή. Η «καμπάνα» του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσει φέτος για  350.000 φορολογούμενους που  θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με το 2021 με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για περίπου 180.000 ιδιοκτήτες.

Πως θα βρείτε το εκκαθαριστικό και θα το εκτυπώσετε

  • 1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα myAADE.
  • 2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  • 3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  • 4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  • 5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.
  • 6. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Τι πρέπει να ξέρετε για το νέο έγγραφο

Σύμφωνα με το περιεχόμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για:

τη νέα αξία των ακινήτων τους, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

  • την όποια έκπτωση έχουν ανάλογα με το ύψος της αξίας της περιουσίας τους, αλλά και
  • τις επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στο έντυπο θα αποτυπώνεται καθαρά η έκπτωση ή προσαύξηση του νέου φόρου  ακινήτων καθώς και η διαφορά σε σχέση με το ποσό που οι ιδιοκτήτες καλούνταν να πληρώσουν πέρυσι. Ακολουθούν οι προθεσμίες για τις δόσεις, η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου κ.α.

Στο έντυπο αναγράφονται ακόμη,  οι προθεσμίες για τις δόσεις που φέτος φθάνουν τις δέκα καθώς και η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr