Βασικό σημείο της πρότασης είναι ένας παράλληλος δείκτης με το ΤΤF, που είναι και η ελληνική πρόταση, ο οποίος θα πρέπει να είναι έτοιμος έως τις 31 Μαρτίου

Η Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα,Τρίτη,  τη νέα πρότασή της για την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, τρία είναι τα δομικά στοιχεία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

-Ένα νομικό πλαίσιο για την κοινή αγορά φυσικού αερίου μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.

-Μέτρα για την πρόληψη των υπερβολικών τιμών και της αστάθειας στις αγορές παραγώγων.

-Μέτρα αλληλεγγύης που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης για αέριο από περιφέρεια ή κράτος μέλος.

Βασικό σημείο της πρότασης είναι ένας παράλληλος δείκτης με το ΤΤF, που είναι και η ελληνική πρόταση, ο οποίος θα πρέπει να είναι έτοιμος έως τις 31 Μαρτίου. Μέχρι τότε προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού έτσι ώστε να μπει ένα δυναμικό πλαφόν, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Σύνοδος Κορυφής: Παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ κρατών-μελών

Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ωστόσο, πολλοί επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος και το θέμα δεν φαίνεται να κλείνει οριστικά, τουλάχιστον στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, στο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, στις 25 Οκτωβρίου κι ένα έκτακτο έως τις 17 Νοεμβρίου.

Πηγή: pagenews.gr