Τρόπους για να γλιτώσουν τα κοινόχρηστα αναζητούν οι ένοικοι σε πολυκατοικία

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είναι οι διαχειριστές πολυκατοικιών. Κάθε χρόνο υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ενοίκων για τα κοινόχρηστα στις πολυκατοικίες, το κόστος και τις ώρες λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης καθώς και την προμήθεια πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους της θέρμανσης, αλλά και η συνεχής αλλαγή των ισορροπιών στην αγορά έχουν φέρει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές σε αδιέξοδο. Αλλαγή καυστήρα, αυτονόμηση της θέρμανσης του διαμερίσματος, μείωση των ωρών της θέρμανσης, προσαρμογή του θερμοστάτη, τα θέματα που κυριαρχούν στις γενικές συνελεύσεις χωρίς πάντοτε να βρίσκεται κοινή συνισταμένη.Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να προετοιμαστούν καθώς από οι λιανικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης από τον νέο έτος θα τραβήξουν την ανιούσα. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο έχουν χώρο στις δεξαμενές τους, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εκμεταλλευτούν την υψηλή επιδότηση που ισχύει μέχρι και το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου ή αν θα περιμένουν την αλλαγή του χρόνου.

Οι προϋποθέσεις εξαίρεσης ενός διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση δεν είναι λίγες, ενώ δεν αποκλείεται να έχετε και επιπλέον κόστος, εφόσον αναζητηθεί η βοήθεια ειδικού και για εσάς και για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας για να μπορέσετε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

Αναλυτικά η ΠΟΜΙΔΑ εξηγεί:

Η απλή ανακοίνωση περί πρόθεσης αποσύνδεσης μιας ιδιοκτησίας από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας, και η θετική ή αρνητική απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας δεν αρκεί για να απαλλάξει τον ενδιαφερόμενο από τη συμμετοχή του στις κοινόχρηστες δαπάνες, αν δεν τηρηθούν και όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος:

Να υλοποιηθεί η πλήρης αποσύνδεση της ιδιοκτησίας από την κεντρική θέρμανση, η μόνωση των σωληνώσεων και η πλήρης εγκατάσταση και δυνατότητα λειτουργίας ενός νέου αυτόνομου συστήματος θέρμανσης της ιδιοκτησίας αυτής με το οποίο θα βελτιώνεται πράγματι η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου σύμφωνα με τη παρ. 5 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987.

Αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί από το διαχειριστή του κτιρίου, ο οποίος, προς προάσπιση των συμφερόντων των υπολοίπων συνιδιοκτητών, προκειμένου να προχωρήσει στην απαλλαγή μιάς ιδιοκτησίας από τη συμμετοχή της στις δαπάνες κεντρικής θέρμανσης, έχει όχι απλώς έννομο συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να επαληθεύσει με κάθε κατάλληλο τρόπο, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά

την μελέτη ενεργειακής απόδοσης ή/και την παρεχόμενη τεκμηρίωση από πλευράς της αποσυνδεόμενης ιδιοκτησίας περί της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου με την επέμβαση αυτή, και
την πραγματοποίηση της πλήρους αποσύνδεσης της ιδιοκτησίας από το κεντρικό σύστημα της πολυκατοικίας, της μόνωσης των διερχομένων κοινόχρηστων σωληνώσεων και της εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου αυτόνομου και ενεργειακά αποδοτικότερου συστήματος θέρμανσης.
Τα ανωτέρω είναι απόλυτα αναγκαία προς αποφυγή προσχηματικών δηλώσεων συνιδιοκτητών προς το διαχειριστή περί δήθεν αποσύνδεσης οι οποίες μοναδικό σκοπό θα έχουν την απαλλαγή από τις σχετικές υποχρεώσεις προς τη διαχείριση του κτιρίου, χωρίς πραγματική πρόθεση αυτόνομης και δυνάμενης να λειτουργήσει -και μάλιστα με τρόπο ενεργειακά αποδοτικότερο- θέρμανσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr