Ενέργεια: Μεγάλο πλήγμα θα φέρει στους πολίτες της Γερμανίας το κόστος της ενέργειας, μιας και οι συνεχείς αυξήσεις που θα δουν στα νοικοκυριά τους, θα φέρουν τεράστιο πρόβλημα στην ανταπόκριση των υποχρεώσεων τους

Μεγάλο πλήγμα θα φέρει στους πολίτες της Γερμανίας το κόστος της ενέργειας, μιας και οι συνεχείς αυξήσεις που θα δουν στα νοικοκυριά τους, θα φέρουν τεράστιο πρόβλημα στην ανταπόκριση των υποχρεώσεων τους, σύμφωνα με όσα ο πρόεδρος της Γερμανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Tenants’ Association.

Ειδικότερα, ο Lukas Siebenkotten ανέφερε στο Der Tagesspiegel ότι οι αυξανόμενες τιμές αέριου έχουν ισχυρό αντίκτυπο στα νοικοκυριά μικρού εισοδήματος, τα οποία ήδη αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής.

«Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους στην προκειμένη περίπτωση», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τέλος στους καταναλωτές αερίου θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος ζωής».

«Δεν ξέρουμε ακόμη πως αέριο θα στείλει η Ρωσία και πόσο θα αυξηθούν οι τιμές αερίου ξανά. Ωστόσο η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει ένα τέλος αερίου τον Οκτώβριο, πράγμα που σημαίνει πρόσθετο κόστος περίπου 1.000 ευρώ για κάθε οικογένεια», υπογράμμισε, καταλήγοντας.

Υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποφευχθούν τα προβλήματα με το φυσικό αέριο

Η Γερμανία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποφύγει προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, εκτιμά χαρακτηριστικά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που εξέτασε η Υπηρεσία, εάν ο αγωγός Nord Stream 1 συνεχίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να χρησιμοποιείται στο 20% των δυνατοτήτων του, όπως το τρέχον διάστημα, εάν υπάρξει εξοικονόμηση από τους καταναλωτές περίπου 20% και κατά 20% μείωση του όγκου διαμετακόμισης αερίου προς γειτονικές χώρες, η Γερμανία θα έχει σχετικά ομαλή χειμερινή περίοδο.

Επιπλέον, πρέπει οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι οποίες σήμερα έχουν πληρότητα 70%, να διατηρήσουν πληρότητα 40% μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023, οπότε και αναμένεται να αυξηθούν οι δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επισημαίνεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.
fysiko-aerio

Σε περίπτωση που η ζήτηση υπερβεί την προσφορά, η Υπηρεσία, αφού ανακοινώσει το τρίτο και τελευταίο στάδιο στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης (σ.σ.: αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο), θα κατανείμει στη συνέχεια το διαθέσιμο αέριο βάσει της ιεράρχησης των αναγκών.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η Γερμανία δεν λαμβάνει πλέον καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο, αυτό το στάδιο μπορεί να αποφευχθεί – με περαιτέρω περιορισμό των όγκων διαμετακόμισης. Σε αυτό το σενάριο βέβαια, διευκρινίζεται, αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, θα υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού τον χειμώνα 2023-24.

Τα κρατίδια απαιτούν πλέον ενημέρωση και λόγο στην εφαρμογή του τρίτου σταδίου του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr