Ηρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας έκρινε σήμερα ότι το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech, το οποίο προσφέρει 95% αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλές να διατεθεί. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ασφαλέστερες.

Ερωτηθείς σχετικά με την έγκριση που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εμβόλιο της Pfizer, η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα ανέφερε: «Ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας».

Επίσης, πρόσθεσε πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ’ ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία. Υπενθυμίζεται, ότι ο Οργανισμός ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer.

Επιφυλάξεις και από τις Βρυξέλλες:

«Η επείγουσα έγκριση εκ μέρους της Βρετανίας του πειραματικού εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioNTech είναι «προβληματική», καθώς έγινε υπερβολικά εσπευσμένα», δήλωσε την ίδια ένας εξέχων ευρωβουλευτής.

«Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι προβληματική και συνιστώ τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην επαναλάβουν τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερο από μια εσπευσμένη άδεια για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο», ανέφερε ο ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε, μέλος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Tι ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση:

«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση», ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η κυβέρνηση της Βρετανίας. «Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το BBC, η ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας έκρινε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές να διατεθεί. Η ανοσοποίηση του πληθυσμού αναμένεται να ξεκινήσει από τις πιο ευάλωτες ομάδες. Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του σκευάσματος, για να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, με δύο δόσεις έκαστος. Σύμφωνα πάντα με το βρετανικό Μέσο, οι πρώτες 10 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες σύντομα, με τις πρώτες δόσεις να φτάνουν στη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr