Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της έγκρισης του εμβολίου της Μoderna και δεν αποκλείεται να ανάψει το πράσινο φως για το σκεύασμα αυτό. «Η διαδικασία αυτή γίνεται υπό μεγάλη χρονική πίεση», έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ολλανδικής Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων, Τον Ντε Μπερ. «Κι αν δεν έχουν απαντηθεί αρκούντως όλα τα ερωτήματα, τότε ίσως κρατήσει περισσότερο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός συνεδρίασε και τη Δευτέρα όμως δεν προχώρησε στην έγκριση και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Η Ευρώπη χρειάζεται οπωσδήποτε ένα δεύτερο εμβόλιο μετά από εκείνο των BioNTech / Pfizer καθώς η πανδημία καλπάζει και η ανησυχία εντείνεται αφού εξαπλώνονται στη Γηραιά Ήπειρο τα δύο νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, που πρωτοεντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Την ίδια ώρα η κριτική κατά της Κομισιόν και διαφόρων κυβερνήσεων κρατών μελών κλιμακώνεται για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι εμβολιασμοί. «Κατανοώ πλήρως την ανησυχία, αλλά ανέκαθεν λέω ότι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο δεν θα είναι μαγικό ραβδάκι. Δεν ήταν μαγικό ραβδάκι η έγκριση του εμβολίου των BioNTech / Pfizer, ούτε θα είναι η έγκριση εκείνου της Μoderna», δήλωσε στο Politico η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι η διανομή του εμβολίου θα πάρει χρόνο καθώς οι παρασκευάστριες εταιρείες πασχίζουν να επιταχύνουν την παραγωγή και τα κράτη μέλη να συντονίσουν τον μαζικό εμβολιασμό.

Σημειώνεται ότι το σκεύασμα της Moderna είναι αποτελεσματικό κατά 94%. Δεν απαιτεί, όπως εκείνο των BioNTech / Pfizer, αποθήκευση σε ξηρό πάγο, αλλά φέρεται να είναι το ακριβότερο απ’ όσα παρήγγειλε η ΕΕ, καθώς η δόση στοιχίζει περί τα 18 ευρώ, αρκετά περισσότερα από τα 12 ευρώ του εμβολίου των BioNTech / Pfizer και τα 10της CureVac. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η Κομισιόν προχώρησε στην παραγγελία λιγότερων δόσεων. Η ίδια η Μoderna λέει ότι μπορεί να παρασκευάσει από 500 έως 600 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη του 2021 για διάθεση παγκοσμίως, άγνωστο πόσες εξ’ αυτών προορίζονται για την ΕΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr