Σε μια αισιόδοξη, για το μέλλον της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωση προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος έκανε γνωστό ότι περιμένει να λάβει την πρώτη αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας ενός εμβολίου κατά της Covid-19 «τις προσεχείς ημέρες».

Πρόκειται για το τελευταίο διαδικαστικό βήμα προς την διάθεση ενός εμβολίου εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός στην ανακοίνωσή του δεν κατονομάζει την εταιρεία από την οποία περιμένει την κατάθεση αίτησης, αλλά όπως είναι ήδη γνωστό οι εταιρείες Pfizer Inc και BioNTEch είναι οι πλέον προχωρημένες ως προς την ρυθμιστική διαδικασία μεταξύ των τριών εταιρειών που δημοσίευσαν πρόσφατα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 των σκευασμάτων τους.

Η αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων, το κόστος, αλλά και η δυνατότητα παραγωγής και διαθεσιμότητας δόσεων σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών:

Τα τρία εμβόλια που είναι ένα βήμα πριν από τη έγκριση τους και τη διάθεσή τους στις κυβερνήσεις για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού συγκρίνει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Μόσιαλος, αναλύει τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αναφέρεται στην αποτελεσματικότητά τους, στο κόστος, αλλά και στη δυνατότητα παραγωγής και διαθεσιμότητας δόσεων.

Δείτε το πίνακα:

svg%3E

Στο εμβόλιο που ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφέρθηκε και ο καθηγητής  στην τελευταία ενημέρωση για τον  στο . Μάλιστα, τα στοιχεία που παρουσίασε ήταν αισιόδοξα. Όπως είπε, ο κ. Μαγιορκίνης τα πρώτα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει το 90%.

«Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση 131 περιπτώσεων με Covid-19 έδειξε ότι μια χαμηλή δόση ακολουθούμενη από μια υψηλή δόση είχε 90% αποτελεσματικότητα, ενώ μια υψηλή δόση ακολουθούμενη από μια υψηλή δόση είχε 62% αποτελεσματικότητα. Η ανάλυση επίσης έδειξε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες σε 24.000 εθελοντές, οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, με παρακολούθηση από τον Απρίλιο. Το εμβόλιο μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου δηλαδή σε 2-8 βαθμούς Κελσίου» είπε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr