Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να διπλασιάσει τις δόσεις του εμβολίου που θα είναι διαθέσιμες για τις χώρες στην Ευρώπη. Η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Pfizer και BioNTech για τον διπλασιασμό της παραγγελίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το νέο συμβόλαιο θα αφορά επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου καθώς και την επιλογή επέκτασης της παραγγελίας για επιπλέον για 200 ​​εκατομμύρια δόσεις. Αυτά μετέφεραν στο πρακτορείο πηγές που πρόσκεινται στην ΕΕ.

Μπροστά σε αυστηρή κριτική οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την ολοένα αυξανόμενη κριτική για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών που πραγματοποιούν, ενώ η παραλαβή νέων εμβολίων και από τις άλλες εταιρείες όπως η AstraZeneca θα χρειαστούν εβδομάδες ακόμα.

Η προσπάθεια να διαφαλιστούν περισσότερα εμβόλια των Pfizer-BioNTech καταγράφεται μία εβδομάδα μετά την αύξηση της αρχικής παραγγελίας των 200 εκατ. δόσεων σε 300 εκατ. δόσεις που αποφάσισε το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27 κρατών μελών. Αν επιτευχθεί η νέα συμφωνία θα διατεθούν 600 εκατομμύρια δόσεις, που θα επαρκούν για τον εμβολιασμό των δύο τρίτων του πληθυσμού του μπλοκ με το δοσολογικό σχήμα των δύο δόσεων, το οποίο συνίσταται.

Στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street η μετοχή της BioNTech σημειώνει άνοδο κατά 3% ενώ εκείνη της Pfizer δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή, σύμφωνα με το newmoney.gr.

Τα κράτη μέλη πιέζουν την Κομισιόν να διασφαλίσει περισσότερες δόσεις καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων, ενώ τα lockdown αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Η πίεση αυξάνεται και τον εντοπισμό της νέας, πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του ιού που έχει εμφανιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαχέεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παρότι η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με διάφορες εταιρείες για την εξασφάλιση σχεδόν 2 δισεκατομμύριων δόσεων, προς το παρόν μόνο το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech έχει λάβει την έγκριση του ευρωπαϊκού ρυθμιστή.

Η προειδοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επιμένει στην πιστή τήρηση μιας μέγιστης περιόδου 42 ημερών μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου Pfizer και Biontech, σημειώνοντας ότι μόνο τότε μπορεί να διασφαλιστεί η πλήρης προστασία των πολιτών.

Η συζήτηση προέκυψε τις τελευταίες ημέρες λόγω της έλλειψης εμβολίων, με το ερώτημα αν θα ήταν καλύτερο αρχικά να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα και να αναβληθεί η δεύτερη δόση, η οποία προγραμματίζεται κανονικά μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr