Την ώρα που στη Βρετανία ξεκινούν από την εβδομάδα αυτή οι εμβολιασμοί και άλλες χώρες έπονται, οι επαγγελματίες υγείας έχουν καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία και ήδη πολλοί είναι εκείνοι οι επιδημιολόγοι που δεν αναμένουν την επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα προτού εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Αυτό που ζητούν από τους πολίτες είναι να δείξουν υπομονή για λίγο ακόμα χρονικό διάστημα, με πιστή τήρηση των μέτρων για αποφυγή μόλυνσης από τον κορωνοϊό, φυσικά, καθώς πλησιάζει η «μεγάλη ώρα», που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με ένα εμβόλιο από το οποίο προσδοκούμε να αποτελέσει το μεγάλο… όπλο για να νικήσει η ανθρωπότητα και αυτή τη μάστιγα.

Μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τρία εμβόλια ξεπερνούν το 90% σε αποτελεσματικότητα, χωρίς κάποιο να έχει ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα ως προς την ασφάλεια, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca έχουν δείξει ότι επάγουν ανοσολογική απάντηση ικανή να προστατέψει από τη λοίμωξη COVID-19. Και τα τρία είναι δύο δόσεων με απόσταση εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και δεύτερης.

«Ο εμβολιασμός είναι ένα τμήμα της λύσης»

«Ο εμβολιασμός είναι ένα τμήμα της λύσης», ανέφερε σε μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε. Για αυτό μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία μέσω του εμβολιασμού έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας αποτελεί βασικό πυλώνα περιορισμού της διασποράς του ιού.

«Η λήψη του εμβολίου θα αλλάξει τα δεδομένα. Θα είναι ένα αποφασιστικό όπλο κατά της πανδημίας και θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε σταδιακά σε μια κανονική κοινωνική και οικονομική ζωή. Ο συνδυασμός εμβολιασμού και συμμόρφωσης στις συστάσεις για τη Δημόσια Υγεία, θα προσφέρει την καλύτερη προστασία για τον εαυτό σας και θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τους άλλους».

Στη Βρετανία ξεκινούν τους εμβολιασμούς – Με την Ευρώπη τι γίνεται;

Και να θυμίσουμε πως η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που θα ξεκινήσει άμεσα τους εμβολιασμούς, καθώς η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) ενέκρινε το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech. Από την άλλη, ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός ελέγχου και ταυτοποίησης φαρμάκων και εμβολίων (ΕΜΑ), ακολούθησε μια ταχεία διαδικασία, την ονομαζόμενη «διαρκή εξέταση».

Σκοπός να αναλύει τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 αμέσως μόλις αυτά εμφανίζονται. Τα εμβόλια των Pfizer – BioNTech, Moderna και Oxford – AstraZeneca έχουν υποβληθεί και τα τρία εδώ και εβδομάδες, σε αυτή την διαδικασία. Η ταχεία αυτή διαδικασία εφαρμόζεται για να αξιολογηθούν προϊόντα τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Η EMA αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου Pfizer και BioNTech, κατά της Covid-19 μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου και ο εμβολιασμός δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Ιανουάριο και ως τις 12 Ιανουαρίου για αυτό της αμερικανικής Moderna. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει επίσης σε συμβάσεις με τις εταιρίες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και CureVac, για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της και την προμήθεια δόσεων όταν τα εμβόλιά τους αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά.

Το εμβολιαστικό σχέδιο της Ελλάδας

Κάθε χώρα σχεδιάζει και διαμορφώνει τις εσωτερικές της διαδικασίες για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού. Η Ελλάδα μάλιστα, έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει και εφόσον τα εμβόλια λάβουν τη σχετική άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο και μετά να ξεκινήσει εμβολιασμούς.

«Η χώρα μας είναι έτοιμη. Μετά την έγκριση θα ακολουθήσει παράδοση και την επόμενη μέρα από την παράδοση θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει προτεραιοποιήσει τις κατηγορίες και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μηχανισμών έχει κινητοποιηθεί, έτσι ώστε να έχουμε εμβολιαστικά κέντρα, το προσωπικό που θα μας εμβολιάσει, όλα με ασφάλεια και με υψηλό δείκτη ευθύνης», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr