Η EPPO δεν διευκρίνισε ποιος ερευνάται ή ποιες από τις συμβάσεις εμβολίων της ΕΕ ήταν υπό έλεγχο, ωστόσο στο “μικροσκόπιο” φαίνεται πως μπαίνουν τα “εξαφανισμένα” μηνύματα της προέδρου της Κομισιόν και της Pfizer για τις αγορές εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τις αγορές εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την ΕΕ, μια ανακοίνωση που θα εστιάσει εκ νέου την προσοχή στον ρόλο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ που είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση και τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της διαφθοράς. Στην ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η EPPO δεν διευκρίνισε ποιος ερευνάται ή ποιες από τις συμβάσεις εμβολίων της ΕΕ ήταν υπό έλεγχο.

Ωστόσο,  δύο άλλες  υπηρεσίες εποπτείας έχουν επιστήσει προηγουμένως την προσοχή σε μια συγκεκριμένη συμφωνία που περιλαμβάνει επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ της ηγεσίας της Pfizer και της φον ντερ Λάιεν.

“Αυτή η εξαιρετική επιβεβαίωση έρχεται μετά το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο ενδιαφέρον. Δεν θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο”, αναφέρει η EPPO στη σύντομη ανακοίνωσή της.

Τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά μηνύματα κειμένου που αντάλλαξαν η φον ντερ Λάιεν και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ‘Αλμπερτ Μπουρλά, εν όψει της μεγαλύτερης σύμβασης προμήθειας εμβολίων στην ΕΕ — για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου BioNTech/Pfizer. Η συμφωνία θα ανέρχεται σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ εάν εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές των εμβολίων που διέρρευσαν.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Διαμεσολαβητής της ΕΕ κατηγόρησε την Επιτροπή για κακοδιοίκηση επειδή δεν αναζήτησε τα γραπτά μηνύματα ως απάντηση σε αίτημα για ελευθερία πληροφόρησης. Χωρίς να επιβεβαιώσει την ύπαρξη των κειμένων, η Επιτροπή υποστήριξε στην απάντησή της ότι «δεν τηρούνται βραχύβια, εφήμερα έγγραφα». Είπε ότι μια αναζήτηση για τα μηνύματα κειμένου δεν είχε δώσει κανένα αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε μια έκθεση όπου ανέφερε ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της φον ντερ Λάιεν στις συνομιλίες σχετικά με τη σύμβαση Pfizer.

Η εποπτική αρχή του προϋπολογισμού διαπίστωσε ότι η επικεφαλής της ΕΕ παρέκκλινε από τον οδηγό που καθιερώθηκε σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο για να καταγράψει προσωπικά μια προκαταρκτική συμφωνία με την αμερικανική πολυεθνική, αντί να βασίζεται σε κοινές διαπραγματευτικές ομάδες. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη σύμβαση, η Επιτροπή αρνήθηκε να παράσχει στο δικαστήριο οποιαδήποτε έγγραφα σχετικά με τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Σε απάντηση στην ανακοίνωση, η Βελγίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Καθλίν βαν Μπρεμτ είπε ότι πρέπει να εξεταστούν “πολλές πτυχές” της σύμβασης Pfizer, συμπεριλαμβανομένων “των γραπτών μηνυμάτων μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει χάρτινη διαδρομή των προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων σε πρώτο βαθμό».

Η ευρωβουλευτής προεδρεύει της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον COVID-19. Τόσο ο Διαμεσολαβητής της ΕΕ όσο και ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου εμφανίστηκαν ενώπιον της επιτροπής, όπου απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα των γραπτών μηνυμάτων.

«Η επιτροπή [COVID-19] θα παρακολουθεί αυτή την υπόθεση με μεγάλη προσοχή», δήλωσε η Καθλίν βαν Μπρεμτ.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της ΕΕ είπε ότι η Επιτροπή «δεν είχε κανένα σχόλιο να κάνει σε αυτό το στάδιο».

πηγή:politico

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr