Έλον Μασκ: Αναμένεται η απάντηση του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Ο Έλον Μασκ είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο ίσως και ο πρώτος και τώρα του δίνεται η ευκαιρία να αλλάξει για πάντα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς καν να αντιληφθεί κάποια διαφορά στην τσέπη και στη καθημερινότητά του. Και τον προηγούμενο μήνα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ του ζήτησε να κάνει ακριβώς αυτό, πυροδοτώντας μια ιστορική ανταλλαγή tweets.

Όλα άρχισαν όταν ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, ο οποίος έχει υπάρξει και κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνα με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, ζήτησε μέσα από συνέντευξή του στο CNN οι δισεκατομμυριούχοι να δώσουν μέρος της περιουσίας τους για την εξάλειψη της φτώχειας εστιάζοντας όπως ήταν λογικό στους δύο πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη: τον Έλον Μασκ και τον Τζεφ Μπέζος.

Έλον Μασκ

Ο Μπίσλεϊ υποστήριξε ότι δίνοντας $6 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν μόλις στο 2% της περιουσίας του Μασκ, το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας θα μπορούσε να εξαλειφθεί.
Ο ιδιοκτήτης της Tesla κατέφυγε στο προσφιλές του Twitter όπου έγραψε, προς τέρψιν των φανατικών θαυμαστών του: «Αν το WFP μπορεί να μου περιγράψει κάτω από αυτό το tweet ακριβώς με ποιο τρόπο θα λύσουν το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας $6 δισεκατομμύρια, θα πουλήσω μετοχές της Tesla αυτή τη στιγμή και θα το κάνω». «Όμως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν δημόσια λογιστικά φύλλα, προκειμένου ο κόσμος να ξέρει ακριβώς με ποιο τρόπο θα ξοδευτούν τα χρήματα», συμπλήρωσε.

Ο Μπίσλεϊ είχε απαντήσει στα tweets του Μασκ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι υπάρχουν συστήματα που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και ότι ο προϋπολογισμός είναι διαθέσιμος για δημόσιο έλεγχο.

Τώρα, επανήλθε με κείμενο 1.000 λέξεων που αποτελεί μια περίληψη του σχεδίου. Περιγράφει με ποιον τρόπο ο ΟΗΕ θα μπορούσε να αξιοποιήσει γεύματα κόστους $6,6 δισεκατομμυρίων προκειμένου να τραφούν περισσότεροι από 40 εκατ. άνθρωποι σε 43 χώρες που βρίσκονται «στα όρια της λιμοκτονίας», αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο αυτό που ο WFP αποκαλεί «επερχόμενη καταστροφή».

Στο αρχείο που ανάρτησε ο Μπίσλεϊ, το WFP προτείνει τα $3,5 δισεκατομμύρια να διατεθούν για την αγορά και τη μεταφορά φαγητού, τα $2 δισεκατομμύρια για «μετρητά και vouchers σε μέρη όπου λειτουργούν αγορές», ενώ $700 εκατομμύρια να διοχετευτούν στη διαχείριση νέων προγραμμάτων σίτισης «προσαρμοσμένων στις συνθήκες των επιμέρους χωρών» για να διασφαλιστεί ότι «η υποστήριξη θα φτάσει στους πλέον ευάλωτους».

Άλλα $400 εκατομμύρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη «διαχείριση επιχειρήσεων, τα διοικητικά έξοδα και τη λογοδοσία», αλλά και για το συντονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Ο πλανήτης φλέγεται», έγραψε ο Μπίσλεϊ. «Εδώ και καιρό προειδοποιώ ότι έρχεται καταιγίδα εξαιτίας του κορωνοϊού, των συγκρούσεων, των κλιματικών αλλαγών και πλέον την αύξηση του κόστους των αλυσίδων εφοδιασμού. Η καταιγίδα έφτασε».

Έλον Μασκ

«Η κρίση πείνας είναι επιτακτική, άνευ προηγουμένου ΚΑΙ μπορεί να αποφευχθεί», συμπλήρωσε σε ξεχωριστό tweet, επισημαίνοντας τον Μασκ, που αυτή τη στιγμή είναι ο πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο με περιουσία που αγγίζει τα $288 δισεκατομμύρια. «Ζήτησες ένα ξεκάθαρο σχέδιο και ανοιχτά βιβλία. Εδώ είναι! Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί σου – και με τον οποιονδήποτε άλλο – που έχει σοβαρή πρόθεση να σώσει ζωές».

Μέχρι στιγμής, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ δεν έχει απαντήσει

Δεν είναι ξεκάθαρο αν είτε ο Μασκ είτε ο Μπέζος έχουν διαβάσει το σχέδιο και έχουν σκοπό εντέλει να βοηθήσουν. Εκπρόσωποι των εταιρειών του Μασκ, πάντως, δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα του CNN για σχόλιο. Η Άντζελα Λάντερς, εκπρόσωπος του Μπέζος, αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του WFP όμως παρέπεμψε σε άλλες δωρεές που έχει πραγματοποιήσει ο Μπέζος για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας. Στο παρελθόν, ο Μασκ έχει προχωρήσει σε πολλές μεγαλεπήβολες υποσχέσεις στο Twitter, γράφοντας ότι έχει σκοπό να διαθέσει μεγάλα ποσά σε φιλανθρωπικές προσπάθειες.

Το 2018, για παράδειγμα, δεσμεύτηκε να «χρηματοδοτήσει τις επισκευές στα συστήματα υδροδότησης κάθε σπιτιού στο Φλιντ το νερό του οποίου έχει μολυνθεί πάνω από τα επιτρεπτά από τον FDA επίπεδα». Τελικά δώρισε μόλις περίπου μισό εκατομμύριο δολάριο για την εγκατάσταση φίλτρων νερού σε σχολεία της πόλης, σύμφωνα με άρθρο του περασμένου Αυγούστου από τοπικό μέσο. Ενδεχομένως τα $500.000 να μην ακούγονται και τόσο μικρό ποσό. Σε σύγκριση με την περιουσία του όμως, αποτελούν 10 φορές μικρότερη θυσία από τη δωρεά… μιας τσίχλας ενός ανθρώπου που η συνολική του περιουσία εκτιμάται στα €10.000.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr