Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν μίλησε για το πως θα γίνει ο διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τις διερευνητικές επαφές, Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν ταυτόχρονα πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες. «Πρόκειται για δύο ακόμη σημαντικές συνομιλίες», όπως τόνισε, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Πολυεπίπεδες συνομιλίες

Το ένα επίπεδο συνομιλιών θα περιλαμβάνει πολιτικές διαβουλεύσεις. Πρόκειται για μία διαδικασία, που θα αφορά περισσότερο τις διμερείς σχέσεις, από την οικονομία έως τον τουρισμό, κι από την ασφάλεια των συνόρων έως το ζήτημα των μειονοτήτων. Κι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να διεξάγονται μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, επισήμανε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Το δεύτερο επίπεδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας θα είναι σε στρατιωτικό επίπεδο. Πρόκειται για έναν μηχανισμό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, υπό τον τίτλο «Συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών», που έχει σχηματιστεί για το Αιγαίο και που θα επιτρέψει τη στρατιωτική συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και συνοριακές γραμμές.

Όπως υπογράμμισε ο Ιμπραήμ Καλίν, έχουν ήδη γίνει κάποιες τέτοιες συναντήσεις, όπως την εβδομάδα που πέρασε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Αυτές οι συναντήσεις θα είναι μία συνέχεια εκείνων (του ΝΑΤΟ)», διευκρίνισε. «Επομένως, αναμένουμε, ελπίζουμε και σχεδιάζουμε αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης να ξεκινήσει με μία τριπλή μορφή: διερευνητικών συνομιλιών, πολιτικών διαβουλεύσεων και στρατιωτικών συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και διαπραγματευτής από την πλευρά της Τουρκίας.

Δεν υπάρχει ακόμα ορισμένη ημερομηνία

Ο Ιμπραήμ Καλίν είπε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών και πως θα το συζητήσει με τους ομολόγους του. «Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό το ότι ο πρόεδρός μας άνοιξε το δρόμο, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από την Ε.Ε. Αλλά και από την ελληνική πλευρά.

Ήδη με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει πριν από 1-1,5 μήνα να ανακοινώσουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά λόγω της συμφωνίας, που υπέγραψε τότε η Ελλάδα με την Αίγυπτο, ματαιώθηκε. Τώρα ελπίζουμε να μην ξανα-αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση. Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα στις 1-2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. Εδώ έχει επίσης μεγάλη σημασία το αν η τουρκική ατζέντα θα αντιμετωπιστεί θετικά».

Τι περιμένει η Τουρκία από τη Σύνοδο της ΕΕ

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι οι προσδοκίες της Τουρκίας από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ είναι ξεκάθαρες και σαφείς. «Όπως ήδη έχει αναφέρει και ο πρόεδρός μας, πρώτα απ’ όλα αναμένουμε να αναβαθμιστεί η Τελωνειακή Συμφωνία. Αυτό είχε δηλώσει η Γερμανία, ότι κατά την προεδρία της θα το ενέκρινε. Ένα δεύτερο θέμα είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό της 15ης Μαρτίου του 2016. Διότι το ζήτημα της μετανάστευσης συνεχίζεται ακόμα και είναι μία μεγάλη κρίση και η Τουρκία, η οποία έχει επιφορτιστεί με το μεγαλύτερο φορτίο σε όλο τον κόσμο, συνεχίζει να κάνει υπεύθυνα βήματα για την επίλυση αυτή της κρίσης. Κι όμως, δυστυχώς δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα για τον καταμερισμό του φορτίου αυτού από τις χώρες της Ε.Ε. ή από διάφορες άλλες χώρες, ακόμα και από τις χώρες του Κόλπου. Επομένως έχει σημασία η αναθεώρηση της συμφωνίας για τη Μετανάστευση.

Κι ένα τρίτο θέμα επίσης, είναι ότι θα πρέπει να λυθεί πλέον το θέμα της ελευθερίας της μετακίνησης και ότι πρέπει και οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στη ζώνη Σένγκεν». Ο Ιμπραήμ Καλίν αναφέρθηκε και σε επιπλέον θετικές εξελίξεις, που θα μπορούσαν να υπάρξουν τους επόμενους μήνες τόσο με την ΕΕ όσο και με την Ελλάδα.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει αναβίωση των (ευρωπαϊκών) διαπραγματεύσεων (με την Τουρκία). Δηλαδή να ανοίξουμε καινούρια κεφάλαια. Δεν είναι τίποτα αδύνατο. Αν η Ε.Ε κάνει αυτό που της αναλογεί και συνεχίσει με μία θετική ατζέντα, τότε στη σύνοδο κορυφής στις 1-2 Οκτωβρίου, ίσως ληφθούν και μερικές θετικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια αν δεν κάνω λάθος θα υπάρχει άλλη μία συνάντηση κορυφής το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο. Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτή την ορμή μέχρι τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με την Ελλάδα αλλά και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., τότε θα έχουμε και τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μία σοβαρή αποκλιμάκωση και επιτάχυνση στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Αλλά θα είναι επίσης δυνατό να αναπτύξουμε μια νέα μορφή σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που θα είναι πιο ρεαλιστικές και θα στηρίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα, τον αμοιβαίο σεβασμό και τον δίκαιο καταμερισμό στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως είπε, γιατί μέχρι στιγμής υπήρξαν διάφορες απόπειρες που άφηναν την Τουρκία εκτός. «Ωστόσο όλοι και ιδίως οι ειδικοί επί του θέματος αναγνωρίζουν πως αυτά τα σχέδια δεν θα μπορούσαν να είναι υλοποιήσιμα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr