Το βρετανικό περιοδικό «Monocle» στην έντυπη έκδοσή του για τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 που κυκλοφορεί σήμερα, κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες του κόσμου με τη μεγαλύτερη ήπια ισχύ (soft power) καθώς παρά την πανδημία, η χώρα μας παραμένει στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης.

Όπως επισημαίνει, Ελλάδα επιστράτευσε την ενεργητική διπλωματία για ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα. Έτσι κατατάσσεται στην ένατη θέση παγκοσμίως και οι θετικές παρατηρήσεις αφορούν εκτός από την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά στον επιτυχημένο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία και την αντιστροφή του brain drain.

Ο τίτλος που αφιερώνεται στην Ελλάδα είναι ενδεικτικός: «Ένα έθνος που τα πάει καλά, κόντρα στις προσδοκίες». Ως ορόσημο της ήπιας ισχύος της χώρας καταγράφονται, μάλιστα, τα νησιά της, παρά το «χτύπημα» που υπέστη ο τουρισμός λόγω κορωνοϊού. Και αξίζει να αναφέρουμε πως στη λίστα φιγουράρουν χώρες όπως η Γερμανία, η Νότια Κορέα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και ο Καναδάς.

Σχετικά με την ελληνική οικονομία, το περιοδικό σημειώνει πως «η εκλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδει ήδη καρπούς», ενώ αναφέρεται συμβολικά στην επιλογή του Στηβ Βρανάκη, πρώην επικεφαλής του δημιουργικού εργαστηρίου της Google, τον οποίο ο πρωθυπουργός όρισε ως επικεφαλής του δημιουργικού της κυβέρνησης για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Οι συντάκτες υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε πτώση της ανεργίας το 2020, με κλάδους όπως αυτός της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης να καταγράφουν ανοδικές τάσεις, ενώ σημειώνεται ότι «η Αθήνα βλέπει τους νέους της να επιστρέφουν από το εξωτερικό, με στόχο να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους στα πάτρια εδάφη».

Την ίδια στιγμή, ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως δύναμης ήπιας ισχύος από το περιοδικό έχει ως αποτέλεσμα αναφορές και σε συμβολικές κινήσεις για την τόνωση του διεθνούς προφίλ της χώρας. Η πλέον χαρακτηριστική είναι η απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας τιμής ένεκεν στον Τομ Χανκς και τη σύζυγό του, Ρίτα Γουίλσον. Όπως επισημαίνεται από τους συντάκτες, «αυτή ήταν μια πραγματικά έξυπνη κίνηση. Το 2018, το ζευγάρι αποφάσισε να συγκεντρώσει χρήματα για να στηρίξει τα θύματα της φωτιάς στο Μάτι. Οι ελληνικές αρχές ανταπέδωσαν την γενναιοδωρία με την ελληνική υπηκοότητα. Μια απόφαση που έφερε αποτελέσματα, με τον Χανκς να μιλά με πολύ εγκωμιαστικά λόγια για την Ελλάδα κατά την ομιλία του στα Golden Globes τον Ιανουάριο».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι οι συντάκτες του περιοδικού τονίζουν πως η φετινή επιλογή της λίστας των χωρών με τη μεγαλύτερη ήπια ισχύ δεν ήταν εύκολη υπόθεση, δεδομένου πως η πανδημία δημιούργησε συνθήκες εσωστρέφειας με τα κλειστά σύνορα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr