Προβλήματα που σχετίζονται με τη διαρροή της λίστας των 554 αστυνομικών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τη νέα επίλεκτη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, έχουν προκύψει μετά από περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει παρομοιαστεί ως ελληνικό FBI και η διαρροή της λίστας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση εντός των κόλπων της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ανέλαβε την έρευνα της διαρροής, καθότι πριν υπήρχε θόρυβος λόγω της δημοσιοποίησης που χαρακτηρίστηκε ως «σουρωτήρι».
Η νεοσύστατη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) επιδιώκει να πλήξει δραστικά τις ενέργειες ομάδων που ασχολούνται με «συμβόλαια θανάτου», το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, καθώς και συστήματα παράνομων συναλλαγών και ξεπλύματος χρημάτων. Η διαρροή της λίστας συνέβη λίγο μετά τη δημοσίευση σχετικών εγγράφων σε ιστότοπο αφιερωμένο στις αστυνομικές ειδήσεις.
Η πρώτη ερώτηση που τίθεται εστιάζει στην κατηγοριοποίηση των εγγράφων που αφορούν τους αστυνομικούς. Αν και αυτά χαρακτηρίστηκαν ως «εμπιστευτικά», δεν τους δόθηκε η αναγκαία διαβάθμιση του «απορρήτου», κάτι που θα μπορούσε να προλάβει τη διαρροή. Επίσης, ανακύπτει ζήτημα για την έλλειψη αυστηρών οδηγιών πάνω στη διαχείριση αυτών των εγγράφων και τις διαδικασίες ενημέρωσης των αστυνομικών.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, συνήθως, δεν γνωστοποιούνται οι ταυτότητες των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μέσω μιας διαδικασίας στεγανοποίησης. Αυτό γεννά ερωτήματα για το γιατί στην προκειμένη περίπτωση η ταυτότητα των σχετικών αστυνομικών δημοσιοποιήθηκε.
Μια ακόμα πηγή ανησυχίας αφορά τη σοβαρότητα της διαρροής. Παρά την αφαίρεση της ανάρτησης, εικάζεται ότι η πληροφορία συνεχίζει να κυκλοφορεί, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναζήτηση της αρχικής πηγής της διαρροής. Η υπόθεση θωρακίζεται από την επίσημη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. που ανέφερε την απαράδεκτη φύση της δημοσιοποίησης, προσκαλώντας στην προσοχή της κοινής γνώμης τη σημασία της ασφάλειας των πληροφοριών αυτής της υπηρεσίας.
Έτσι, το σύνολο των ερωτημάτων αποκαλύπτει τις ελλείψεις και τις ανησυχίες εντός της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη διαδικασία χειρισμού ευαίσθητων δεδομένων και προεκτάσεις για την ασφάλεια των αστυνομικών και των αποστολών τους. Πηγή: tanea.gr