Η Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τα κορυφαία ζυμαρικά του κόσμου, η οποία κυκλοφόρησε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, που γιορτάζεται στις 25 Οκτωβρίου. Η Ιταλία καταλαμβάνει την πλειονότητα της λίστας, με 41 από τις 50 θέσεις, ενώ οι ταλιατέλες κατέχουν την πρώτη θέση. Στις εννιά θέσεις που δεν έχουν σχέση με την Ιταλία, δύο ανήκουν στην Ελλάδα.
Ο τραχανάς, που βρίσκεται στην 22η θέση, είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν ζυμαρικών. Αποτελείται από χοντρούς κόκκους που παρασκευάζονται από σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, ξινόγαλα και γιαούρτι. Πιστεύεται ότι έχει αρχαίες ρίζες και χρησιμοποιούνταν ως μέσο για τη συντήρηση του γάλακτος σε εποχές πριν από τα ψυγεία. Η παρασκευή του περιλαμβάνει την αποξήρανση του μείγματος στον ήλιο ή το βράσιμο του πριν την αποξήρανση. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες του τραχανά ανάλογα με το γαλακτοκομικό προϊόν που χρησιμοποιείται.
Στην 31η θέση της λίστας βρίσκονται οι χυλοπίτες, μια παραδοσιακή ποικιλία ζυμαρικών από την Κρήτη. Αυτά τα ζυμαρικά παρασκευάζονται στο χέρι, συνήθως από τις γυναίκες, και ενώνονται από αλεύρι, νερό ή γάλα, ελαιόλαδο και αυγά. Μετά την παρασκευή τους, οι χυλοπίτες στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο και αποθηκεύονται, ώστε να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα. Σέρβιρετέ τις με τριμμένη μυζήθρα και σάλτσα ντομάτας για μια αυθεντική γεύση.
Πηγή: tanea.gr