Καλημέρα από την τουλέτα και η επιστήμη του βιολογικού ρολογιού

Καλημέρα από την τουλέτα και η επιστήμη του βιολογικού ρολογιού

Σήμερα, τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ο Αρκάς μας προσφέρει τη «Καλημέρα» του από ένα ασυνήθιστο σημείο του σπιτιού, όπως συνηθίζει να κάνει με πολύ χιούμορ. Η εικόνα τον δείχνει να βρίσκεται στην τουαλέτα, όπου ένα κορίτσι προσπαθεί να τα συνδυάσει όλα, πίνοντας καφέ ενώ βουρτσίζει τα δόντια της. Σχεδόν με μάτια κλειστά και φανερά νυσταγμένη, λέει χαρακτηριστικά: «Καλημέρα, πρέπει να βάζω πιο νωρίς το ξυπνητήρι».

Αυτό το σκηνικό μας φέρνει στο νου μια πρόσφατη μελέτη που εξετάζει το πώς τα γονίδια επηρεάζουν το βιολογικό «ρολόι» του κάθε ατόμου. Όπως ανέφερε ο Μάικλ Γουίντον από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν κάποιος είναι πρωινός ή βραδινός τύπος. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communication.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα DNA περίπου 700.000 ανθρώπων και συνέκριναν τα γονίδια εκείνων που δήλωναν ότι είναι “πρωινοί” τύποι με αυτά των “βραδινών τύπων”. Η έρευνα οδήγησε στον εντοπισμό 327 νέων σημείων στα χρωμοσώματα που σχετίζονται με τον χρονότυπο, δηλαδή την ώρα που κοιμάται κάποιος. Στο σύνολο, καταγράφηκαν πάνω από 350 γονίδια που μπορεί να επηρεάζουν το βιολογικό μας «ρολόι» και, συνεπώς, τις συνήθειες του ύπνου μας. Ο Γουίντον πρόσθεσε ότι η μελέτη “απενοχοποιεί” όσους ξυπνούν αργά και αποκαλύπτει επιπλέον λεπτομέρειες για τους μηχανισμούς που διέπουν το βιολογικό ρολόι των ανθρώπων.

Πηγή: tanea.gr