Η Ανθρωπιστική Κρίση μετά το Ναυάγιο της Πύλου: Θάνατοι και Μη Αναγνωρισμένα Θύματα

Η Ανθρωπιστική Κρίση μετά το Ναυάγιο της Πύλου: Θάνατοι και Μη Αναγνωρισμένα Θύματα

Το ναυάγιο της 14ης Ιουνίου 2023, που συνέβη ανοιχτά της Πύλου, έχει προκαλέσει σοκ με 104 διασωθέντες και 82 νεκρούς, ενώ εκατοντάδες πρόσφυγες παραμένουν αγνοούμενοι. Το περιστατικό έχει δημιουργήσει αναπάντητα ερωτήματα και μία αίσθηση απώλειας που μοιάζει με αρχαία τραγωδία, χωρίς όμως να προσφέρει την κάθαρση που θα περίμενε κανείς.

Ο Μιχάλης Λώνας, πρόεδρος του Κοιμητηρίου του Σχιστού, εκφράζει τη θλίψη του για την κατάσταση των 17 σορών που βρίσκονται εκεί, με τις περισσότερες να έχουν ονομαστεί «Πύλος 1», «Πύλος 2» και ούτω καθεξής. Όλες οι σοροί είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε νεκροψία-νεκροτομή από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Κώστα Κούβαρη, οι ιατροδικαστές εργάστηκαν μαζί με την Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών για την εκτίμηση και καταγραφή των στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των θυμάτων.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει άλυτο το ερώτημα γιατί οι σοροί συνεχίζουν να βρίσκονται σε μια κατάσταση «ομηρίας». Ο Κώστας Κούβαρης αναφέρει πως ανά πάσα στιγμή ένας συγγενής μπορεί να παρουσιαστεί για να δώσει DNA και να προχωρήσουν στην ταυτοποίηση.

Η Νατάσα Στραχίνη, δικηγόρος και συντονίστρια της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), αναφέρεται στα έξοδα που επωμίζονται οι δήμοι για την ταφή των θυμάτων, καθώς η ελληνική πολιτεία δεν παρέχει τη χρηματοδότηση που απαιτείται. Έτσι, η επιβάρυνση ανέρχεται σε 1.500-2.000 ευρώ και προέρχεται από ευαισθητοποιημένους πολίτες ή οργανώσεις.

Η έλλειψη καταγραφής των νεκρών δυσχεραίνει την προσπάθεια των συγγενών να εντοπίσουν τους τάφους των αγαπημένων τους. «Ακόμη και όταν κάποια οικογένεια προσπαθήσει να βρει τον τάφο, δεν είναι απλό, καθώς δεν τηρείται αρχείο», επισημαίνει η Στραχίνη.

Στην καταγγελία τους, η Ελένη Σπαθανά από την RSA προσθέτει ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στη σωστή ταφή. «Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας, ακόμη και στον θάνατό τους», επισημαίνει.

Ο Θεόδωρος Επισκοποπούλος, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Πένθιμων Τελετών Ελλάδος, αναφέρεται στην ανθρωπιά που έδειξαν οι φορείς που ανέλαβαν τα έξοδα για την ταφή των σωμάτων.

Σύντομα, η τελευταία πράξη της οδύσσειας των θυμάτων της Πύλου θα γραφτεί στην Κομοτηνή, δίνοντάς τους, έστω και μετά από 15 μήνες, την ευκαιρία να αναπαυθούν. Πηγή: tanea.gr