Η αλλαγή στην ώρα και οι συνέπειές της για την καθημερινότητά μας

Η αλλαγή στην ώρα και οι συνέπειές της για την καθημερινότητά μας

Η εφαρμογή της χειμερινής ώρας θα ξεκινήσει την Κυριακή, όταν οι δείκτες των ρολογιών θα επιστρέψουν μία ώρα πίσω, κερδίζοντας έτσι μία επιπλέον ώρα ύπνου. Σύμφωνα με οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, η λήξη του μέτρου της θερινής ώρας είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, τα ρολόγια θα πρέπει να αλλάξουν από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.

Η πρώτη εφαρμογή της αλλαγής ώρας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1932, και αφορούσε δοκιμαστική υιοθέτηση της θερινής ώρας από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Αρχικά, το μέτρο εισήχθη για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά σήμερα οι αντιδράσεις είναι έντονες και πολυάριθμες. Πολλοί επικριτές αναφέρονται σε επιστημονικές έρευνες που συνδέουν τις αλλαγές ώρας με προβλήματα υγείας, όπως ασθένειες καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διαταραχής του βιολογικού ρυθμού.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στον τερματισμό της συγκεκριμένης πρακτικής από το 2021, με τον τότε επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να δηλώνει ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να καταργηθεί, καθώς το 84% των συμμετεχόντων σε σχετική έρευνα υποστήριζε αυτή την άποψη. Ωστόσο, η πανδημία και οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθυστέρησαν τη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να υπάρχει αρκετή υποστήριξη για την πρόταση, και η κατάσταση παραμένει αβέβαιη.

Χώρες όπως η Ισλανδία και η Λευκορωσία έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο της αλλαγής ώρας, με τη Λευκορωσία να έχει υιοθετήσει μόνιμα τη θερινή ώρα από το 2011. Με διάταγμα του τότε Ρώσου προεδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η θερινή ώρα Μόσχας καθιερώθηκε για όλο το έτος από τις 27 Απριλίου 2011.

Πηγή: tanea.gr