Η ακραία ξηρασία, αποτέλεσμα της έλλειψης βροχοπτώσεων, αναδιαμορφώνει το τοπίο στην Κεντρική Μακεδονία. Ανθρωποκατασκευές και οικισμοί που παλαιότερα βυθίζονταν στις λίμνες, τώρα αποκαλύπτονται, προσφέροντας ευκαιρίες για αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Μετά την επανεμφάνιση του εκκλησιού των Αγίων Θεοδώρων και του οικισμού Φάγκο, ένα τμήμα ενός αρχαίου μνημείου ήρθε στην επιφάνεια κοντά στη Βόλβη. Το συγκεκριμένο μνημείο, που καλυπτόταν από νερό το καλοκαίρι, έχει αποκαλυφθεί πλήρως καθώς η στάθμη της λίμνης έχει πέσει τουλάχιστον ένα μέτρο μέσα σε δύο μήνες.
Καθώς οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν, οι στάθμες των λιμνών, όπως η Βόλβη, η Κορώνεια, η Δοϊράνη και η Πικρολίμνη, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Από τις αρχές του 2024, οι μέσες θερμοκρασίες είναι αυξημένες, ενώ το επίπεδο βροχής για τα έτη 2023 και 2024 είναι αρκετά χαμηλό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων, οι υδρολογικές πιέσεις στις λίμνες επιδεινώνονται, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη μείωση των απολήψεων νερού.
Οι αιτίες για αυτή την κατάσταση περιλαμβάνουν όχι μόνο το μειωμένο ύψος βροχοπτώσεων, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες που οδηγούν στην απώλεια νερού μέσω της εξάτμισης και των αυξημένων αρδευτικών αναγκών. Παρόλο που οι λιμνών, εκτός από τη Βόλβη, δεν χρησιμοποιούνται άμεσα για αρδευτικές ανάγκες, οι αντλήσεις από υπόγειους υδροφορείς που σχετίζονται με τις λίμνες επιδρούν αρνητικά στις στάθμες τους.
Πηγή: tanea.gr