Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά την απόφαση για το ξεκίνημα των διερευνητικών συνομιλιών από τις 25 Ιανουαρίου.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ελλάδα πηγαίνει στον διάλογο με τη γειτονική χώρα με εξαιρετικά δυνατά επιχειρήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με αυτοπεποίθηση, ισχυρότατες συμμαχίες και με καλή πίστη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η κ. Μπακογιάννη αποτιμά θετικά την επιλογή της Τουρκίας να προσέλθει στις διερευνητικές, «μετά από πολλές παλινωδίες και πισωγυρίσματα» και υπογράμμισε ότι με αυτόν τον τρόπο, «εκουσίως ή ακουσίως» αποδέχεται το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, αν και δεν είναι αυτό που επιθυμούσε.

Το πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη, προβλέπει ότι οι χώρες πρέπει να συνομιλούν και αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, προσφεύγουν στο Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών.

Αναφορικά με τις επιδιώξεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών και για τον εναέριο χώρο, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν καθώς είναι θέσεις που θέτει εδώ και 20 χρόνια, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διερευνητικών.

Οι λόγοι που δέχτηκε τώρα η Τουρκία τον «στενό κορσέ» του διαλόγου

Οι λόγοι που οδήγησαν την Τουρκία να δεχθεί αυτό τον «στενό κορσέ» του διαλόγου, σύμφωνα με όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι ότι η επιθετική της συμπεριφορά διαπίστωσε ότι δεν της «βγήκε», στις ΗΠΑ έχει εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν αποδέχεται τις τουρκικές προκλήσεις.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Η βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» ένα σενάριο όπου η Αθήνα θα βρεθεί ξανά στην θέση που βρίσκεται και σήμερα, αλλά τυχόν αδιαλλαξία της Τουρκίας θα είναι δακτυλοδεικτούμενη και θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από παντού. Η εξωτερική πολιτική είναι Μαραθώνιος, ας αρχίσουμε να δούμε πως θα πάει και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, σημείωσε.

Τι πρέπει να κάνει η ΕΕ

Ενόψει ενός ευρωτουρκικού διαλόγου, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η ΕΕ στην όποια συμφωνία, μπορεί να επιτευχθεί, οικονομικής ή άλλης φύσεως, οφείλει να εντάξει και τον παράγοντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Πρόσθεσε ότι δεν υποτιμά την Τουρκία καθως είναι μια μεγάλη και σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ωστόσο είναι σημαντική και όταν είναι fair player, ένας σύμμαχος που όλοι μπορούν να υπολογίζουν σε αυτό. Οι αλλαγές πλεύσης της Τουρκίας, δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά ως προς αυτό και ακυρώνει μόνη της τα όποια πλεονεκτήματά της.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr