Η βρετανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκ νέου τους τραπεζικούς ελέγχους σε λογαριασμούς που ανοίγουν άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ζουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Την Τρίτη ξεκίνησε η ανταλλαγή δεδομένων με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η οποία θα καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση των παράνομων μεταναστών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να εργάζονται παράνομα και να επωφελούνται από υπηρεσίες που δεν δικαιούνται.

Ο εντοπισμός του τρεχούμενου λογαριασμού ενός παράνομου μετανάστη μπορεί επίσης να παρέχει «αποδείξεις για παράνομη εργασία, βοηθώντας στον εντοπισμό και την πάταξη αυτής», ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών σε δελτίο Τύπου την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών θα πραγματοποιείται μόνο όταν το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε περαιτέρω έλεγχο για να διασφαλίσει ότι ο πελάτης εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς άδεια παραμονής.

Η πολιτική αυτή τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2018, αλλά ανεστάλη λίγους μήνες αργότερα μετά το σκάνδαλο Windrush, το οποίο αφορά ανθρώπους που κρατήθηκαν κακώς, στερήθηκαν νομικά δικαιώματα, απειλήθηκαν με απέλαση και -σε τουλάχιστον 83 περιπτώσεις- απελάθηκαν λανθασμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Η πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των τρεχούμενων λογαριασμών, είναι ζωτικής σημασίας για να εντοπιστούν όσοι ζουν παράνομα στους κόλπους της βρετανικής κοινωνίας», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ.

«Μόνο όσοι είναι γνωστό ότι βρίσκονται εδώ παράνομα ή όσοι έχουν διαφύγει από τον μεταναστευτικό έλεγχο θα μοιράζονται τα στοιχεία τους, με ισχυρές διασφαλίσεις για την αποτροπή του άδικου κλεισίματος λογαριασμών», πρόσθεσε.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την απόφαση αυτή, προειδοποιώντας ότι άνθρωποι «με βάσιμες αξιώσεις και μάλιστα δικαιώματα» που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να εμποδιστούν να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές με το μέτρο, ανέφερε ο Guardian.

Πηγή: pagenews.gr