«Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η ισραηλινή αλαζονεία. Η αντίληψη ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, χωρίς να υποστούμε συνέπειες». Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε ο Γκίντεον Λεβί, έγκριτος δημοσιογράφος από το Ισραήλ, το πρώτο του άρθρο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023. Υποστηρίζει ότι για να κατανοήσει κανείς τα γεγονότα, θα πρέπει να εξετάσει μια εκτενή ιστορία, στη βάση της οποίας βρίσκεται η συστηματική άρνηση του δικαιώματος των Παλαιστινίων σε μια ζωή με αναγνωρισμένα πλήρη δικαιώματα.
Ο Λεβί, γνωστός για τις κριτικές του απόψεις, έχει χρόνια ασχοληθεί με τη Γάζα και το παλαιστινιακό ζήτημα, και το νέο του βιβλίο «Killing Gaza» περιλαμβάνει αρθρογραφία από το 2014 έως το 2024, αναδεικνύοντας τις τραγικές συνέπειες του συνεχούς πολέμου, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 42.000 άνθρωποι. Δηλώνει απογοητευμένος από την εκδήλωση υποστήριξης για την πολεμική επιχείρηση εντός του Ισραήλ, η οποία παρατηρείται σε αντίθεση με την προσδοκία του ότι η κοινή γνώμη θα μετατοπιστεί προς μια πιο ειρηνική προσέγγιση.
Ο Λεβί δεν παραβλέπει την ύπαρξη εγκλημάτων από τη Χαμάς, αλλά επικεντρώνεται στην πολιτική που καταστρέφει κάθε πιθανότητα ειρηνικής λύσης, κατηγορώντας τις ισραηλινές κυβερνήσεις που προτιμούν τη βία σε βάρος των Παλαιστινίων. Στο βιβλίο του, καθώς και σε δημόσιες τοποθετήσεις, αναλύει τη σημασία της συστηματικής υπονόμευσης των προσπαθειών για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους και τις επιπτώσεις που προκύπτουν από την πολιτική αποκλεισμού της Γάζας.
Περιγράφει τη Γάζα μέσα από προσωπικές ιστορίες εκ των έσω – μια φωτογραφία που δείχνει έναν Παλαιστίνιο που πυροβολήθηκε και έμεινε παράλυτος, μικρά παιδιά θύματα των βομβαρδισμών και άνθρωποι που έχασαν τις οικογένειές τους. Αυτές οι μαρτυρίες αποτελούν αντίκτυπο στον πόνο και τον ανθρώπινο αντίκτυπο του πολέμου, ο οποίος δεν είναι απλώς αριθμοί αλλά ζωντανές ιστορίες ανθρώπων.
Σαν να μην αρκούν οι αποκαλύψεις για τις φρικαλεότητες του πολέμου, ο Λεβί προχωρά σε στοχασμούς για τις επιλογές που έχουν απομείνει. Εκφράζει την πεποίθηση ότι η λύση δεν βρίσκεται σε μια στρατιωτική επιτυχία, αλλά πιθανόν σε μια ενιαία κρατική δομή που θα παρέχει ίσα δικαιώματα και στους δύο λαούς. Κάνει λόγο για την ιστορική πραγματικότητα του απαρτχάιντ που επικρατεί σήμερα και ότι το μονόδρομο του ενός κράτους μπορεί να είναι η μόνη ευκαιρία για πραγματική δημοκρατία ή θα συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση όπου οι Παλαιστίνιοι θα παραμένουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Αναλύοντας το ερώτημα της γενοκτονίας, ο Λεβί κόμπασε τη φρίκη των μαζικών δολοφονιών και των φρικτών συνθηκών στα νοσοκομεία της Γάζας. Ρωτάει ρητορικά πώς ονομάζουμε τις αγριότητες όταν βασανιζόμενα παιδιά και ηλικιωμένοι τρέχουν να σωθούν από τις συνεχείς επιθέσεις με βομβαρδισμούς.
Πηγή: tanea.gr