Μια σειρά από χρήσιμες διευκρινίσεις για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου έκανε ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Μια σειρά από χρήσιμες διευκρινίσεις για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου έκανε ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Σταυριανιουδάκης επεσήμανε ότι σε αυτές τις εκλογές θα γίνει εκλογή βουλευτών με λίστα και όχι με σταυρό και έτσι οι ψηφοφόροι δεν θα πρέπει να βάζουν σταυρό δίπλα στα ονόματα υποψηφίων.

«Εάν υπάρχει σταυρός δεν θα θεωρηθεί άκυρο το ψηφοδέλτιο, κατά την ερμηνεία του νόμου. Όμως, είναι στην κρίση του δικαστικού αντιπροσώπου και της εφορευτικής επιτροπής να κρίνει εάν υπάρχει κάποιο σημάδι που να θεωρηθεί ότι βγάζει άκυρο το ψηφοδέλτιο», επεσήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα μπαίνει σταυρός ούτε σε ψηφοδέλτια κομμάτων που για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος στις εκλογές του Ιουνίου και πως σε όλα θα ισχύσει η εκλογή με λίστα, με βάση τη σειρά των ονομάτων των υποψηφίων που θα ορίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων, ενώ προσέθεσε ότι θα πρέπει τα ονόματα να αναφέρονται στα ψηφοδέλτια και να μην υπάρχει μόνο το έμβλημα και το όνομα του κόμματος, ώστε οι ψηφοφόροι να ξέρουν με ακρίβεια ποιοι θα εκλεγούν ανάλογα με τις ψήφους τους, ώστε να πάρουν την τελική απόφασή τους.

Σε ό,τι αφορά τους απόδημους Έλληνες, που ενεγράφησαν τις τελευταίες εβδομάδες στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των εκλογέων θα αυξήσει κατά περίπου 7.000 το εκλογικό σώμα των αποδήμων.

Διευκρίνισε δε πως «όσοι από τους εγγεγραμμένους θα είναι στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών, μπορούν μέχρι τις 26 Μαΐου τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων και να ψηφίσουν στην Ελλάδα».

Τι ισχύει με τους ετεροδημότες

Για τους ετεροδημότες, επανέλαβε πως δεν προλαβαίνουν να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου όσοι κάνουν αίτηση τώρα.

Σημείωσε ότι με την ημερομηνία των εκλογών στις 2 Ιουλίου μπορούσαμε να προχωρήσουμε στη β’ αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων για το 2023 και να ψηφίσουν όσοι είχαν κάνει αίτηση μέχρι το τέλος Απριλίου, όμως με τις εκλογές στις 25 Ιουνίου κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

«Είναι επιπλέον 35.000 ετεροδημότες σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Είναι ζήτημα που εξετάζεται σε σχέση με την ακριβή ημερομηνία διάλυσης της Βουλής. Τους ετεροδημότες δεν τους δεσμεύει διάταξη που να λέει ότι έναν μήνα πριν από τις εκλογές δεν μπορεί να συνταχθεί κατάλογος ετεροδημοτών», είπε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες στις ερχόμενες εκλογές θα ψηφίσουν όπου και όπως ψήφισαν στις εκλογές της 21ηςς Μαΐου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr