Εκλογές Γαλλία: Το κόμμα της Μαρί Λεπέν δεν κατάφερε να πάρει το αποτέλεσμα που ήθελε από τις περιφερειακές εκλογές.

Την χειρότερη δυνατή στιγμή έτυχε να χάσει η Μαρί Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές που έγιναν στην Γαλλία. Ο λόγος είναι ότι μετά τις εκλογές ακολουθεί το συνέδριο του κόμματος, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει μία κρίση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο της.

Η 52χρονη Λεπέν ήλπιζε να γιορτάσει τη νίκη της στις εκλογές αυτές στο συνέδριο του RN στο Περπινιάν της νότιας Γαλλίας, αλλά τα πράγματα ήρθαν εντελώς διαφορετικά, αφού το κόμμα δεν κατάφερε να αποσπάσει τον έλεγχο ούτε μίας από τις 12 περιφέρειες και μάλιστα έχασε σε σύγκριση με την αντίστοιχη αναμέτρηση προ εξαετίας περίπου το 30% της εκλογικής του δύναμης.

Κρίση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της Λεπέν

«Αν είχαμε επικρατήσει σε μια περιφέρεια τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα» παραδέχθηκε ο σύμβουλός της, Φιλίπ Ολιβιέ για το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα που θέτει εν αμφιβόλω την πορεία της Λεπέν προς την «αποδαιμονοποίηση» του ακροδεξιού της σχηματισμού και το ρετουσάρισμα του ίματζ του, που ξεκίνησε με την αλλαγή του ονόματός του από «Εθνικό Μέτωπο» σε «Εθνικό Συναγερμό» ολοκληρώνοντας τη ρήξη με τον πατέρα της Ζαν Μαρίν Λεπέν, τον οποίο απέπεμψε από την ηγεσία προ δεκαετίας.

Το φλερτ της Λεπέν με τη συντηρητική μπουρζουαζία και η προσπάθειά της να αποκηρύξει μέρος της κληρονομιάς του πατέρα της απομακρύνοντας τον Εθνικό Συναγερμό από τις ξενοφοβικές του ρίζες και το επίμονο αίτημα για αποχώρηση της Γαλλίας από την ευρωζώνη, κάθισε στο στομάχι πολλών στο κόμμα και μετά την ταπεινωτική ήττα στον β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν διόρθωση πορείας. Το επί μακρόν στέλεχος του RN Μπρούνο Γκολνίς μίλησε μάλιστα για μια «διάβρωση» αξιών που απομακρύνει πολλούς οπαδούς, ενώ ο ευρωβουλευτής Ζιλμπέρ Κολάρ χαρακτήρισε «παγίδα» την απόπειρα «αποδαιμονοποίησης» μιλώντας για «κρίση εμπιστοσύνης» στο πρόσωπο της Λεπέν σε μια ασυνήθιστη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της.

Εσωκομματικά πυρά από τον Ζαν Μαρί Λεπέν

Για τον 93χρονο Ζαν Μαρί Λεπέν οι αιτιάσεις κατά της κόρης του είναι δικαιολογημένες, Όπως είπε ο ιδρυτής του, ανοικτά ακροδεξιού επί των ημερών του, κόμματος, θα πρέπει ο Εθνικός Συναγερμός να ξαναβρεί τον «ανδρισμό του», αν δεν θέλει να τον καλύψει ο πέπλος της λήθης. Η κόρη του, είπε, θα έχει ευκαιρίες να πετύχει «μόνον αν προσφέρει μια εναλλακτική στο σύστημα».

Παρατηρητές βλέπουν το καζάνι της οργής να βράζει και τη Λεπέν ενώπιον μιας πιθανής απόπειρας ανατροπής της, καθώς στο ακροδεξιό στρατόπεδο διαφαίνεται εδώ και καιρό η απειλή του δεινού ρήτορα, δημοσιογράφου της Le Figaro, Ερίκ Ζεμούρ, γνωστού στη Γαλλία για τις προκλητικές και αντι-ισλαμικές θέσεις του. Ο Ζεμούρ κατηγόρησε μάλιστα τη Λεπέν ότι μιλάει «όπως ο Εμανουέλ Μακρόν» και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο 62χρονος θα κατεβεί υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022 – κάτι που αν επαληθευτεί θα σημάνει μια διάσπαση του ακροδεξιού κέρατος.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουμε φθάσει εκεί, λέει ο ερευνητής του ακροδεξιού εξτρεμισμού Ζαν Υβ Καμύ, που πιστεύει ότι το συνέδριο του Εθνικού Συναγερμού θα επιβεβαιώσει την παραμονή της Λεπέν στην ηγεσία. Άλλωστε, μέχρι στιγμής, δεν έχουν εμφανιστεί άλλοι υποψήφιοι, λέει και αυτή την περίοδο δεν φαίνεται να υπάρχει μέσα στο RN άτομο ικανό να ηγηθεί μιας επιτυχημένης ανταρσίας κατά της Λεπέν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr