Ο κύβος ερρίφθη… Δημοσκοπήσεις, εκτιμήσεις πολιτικών, συζητήσεις στις καφετέριες, διχογνωμία για τις προβλέψεις, όλα μπαίνουν στο περιθώριο, καθώς το βράδυ της Κυριακής θα «μιλήσει» η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. 

Ο κύβος ερρίφθη… Δημοσκοπήσεις, εκτιμήσεις πολιτικών, συζητήσεις στις καφετέριες, διχογνωμία για τις προβλέψεις, όλα μπαίνουν στο περιθώριο, καθώς το βράδυ της Κυριακής θα «μιλήσει» η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Όλοι οι Έλληνες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, καλούνται να ψηφίσουν και να αποφασίσουν ποιος και πώς θέλει να τους κυβερνήσει τα τέσσερα επόμενα χρόνια.

Περίπου 9,8 εκατ. εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα προσέλθουν σε 21.529 εκλογικά τμήματα και θα εκλέξουν την κυβέρνηση ή τον σχηματισμό που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μία εποχή με νέες και μεγάλες προκλήσεις, καθώς και τη σύνθεση του κοινοβουλίου. Αν από τη διαδικασία των πρώτων εκλογών δεν προκύψει κυβέρνηση ή κυβερνητικό σχήμα, η νέα σύνθεση της Βουλής θα διαλυθεί και η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές, με πιθανές ημερομηνίες τη 2α Ιουλίου ή την 25η Ιουνίου.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ.

Υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος – Ποιοι εξαιρούνται

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων Επώνυμο και Ειδικός Εκλογικός Αριθμός. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800, που αυτό το Σαββατοκύριακο λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας για να ψηφίσουμε

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr