Τη δυνατότητα χρήσης του gov.gr wallet για την ταυτοποίηση πριν από την ψήφο αποσαφηνίζει η εγκύκλιος με τις οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών την 21η Μαΐου 2023.

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες για όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας, ενώ στη σχετική παράγραφο για την ταυτοποίηση των εκλογέων αναφέρεται για πρώτη φορά και η δυνατότητα χρήσης της ψηφιακής ταυτότητας, που είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr wallet.

Οι εκλογείς που επιθυμούν αυτόν τον τρόπο αναγνώρισης πριν από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος θα μπορούν να έχουν εγκατεστημένη την εφαρμογή gov.gr wallet στο κινητό τους και μέσω αυτής να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή ταυτότητα, που θα έχουν ήδη αποθηκεύσει.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, «η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν ”κομμένα” δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr».

Πηγή: pagenews.gr