Από την προεκλογική περίοδο δεν έλειψαν οι «ατυχείς» δηλώσεις πολιτικών στελεχών, με χαρακτηριστικότερη αυτές του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου για επαναφορά των ρυθμίσεων ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ σημαντική ήταν και η προσπάθεια εκλογικής κινητοποίησης των πολιτών που κατέβαλαν τα κομματικά επιτελεία.

Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ ο προεκλογικός αγώνας και οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων προσπαθούν να βρουν μερικές ώρες πολύτιμης ανάπαυσης εν όψει της αυριανής εκλογικής διαδικασίας. Από την προεκλογική περίοδο δεν έλειψαν οι «ατυχείς» δηλώσεις πολιτικών στελεχών, με χαρακτηριστικότερη αυτές του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου για επαναφορά των ρυθμίσεων ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ σημαντική ήταν και η προσπάθεια εκλογικής κινητοποίησης των πολιτών που κατέβαλαν τα κομματικά επιτελεία. Βασική διαφορά ωστόσο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης από άλλες εκλογές είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Η προοπτική μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης μοιάζει μακρινή, ενώ δεν είναι γνωστές οι μετεκλογικές συμπορεύσεις μεταξύ διαφορετικών κομμάτων.

Για αυτόν τον λόγο, οι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν καθ’ όλη την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα να εξαλείψουν τον κίνδυνο της λεγόμενης «χαλαρής ψήφου», με την ελπίδα να μειωθεί το ποσοστό της εκλογικής αποχής, που έφθασε περίπου στο 42% στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2019. Κερδισμένη από τον προεκλογικό αγώνα εμφανίζεται να είναι, με βάση τις δημοσκοπήσεις, η Νέας Δημοκρατία υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί έδειξε δημοσκοπικές αντοχές, με την εκλογική της διαφορά από τον δεύτερο Σύριζα να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 7%. Απεναντίας, το κόμμα της μείζονος μεταπολίτευσης δεν κατάφερε να  ανατρέψει την εκλογική απόσταση από το κυβερνών κόμμα, παραμένοντας σταθερά καθηλωμένο στην δεύτερη θέση. Τα θέματα, που αναδείχθηκαν όμως στην προεκλογική περίοδο προσφέρονταν καταρχάς για την άσκηση τεκμηριωμένης και πειστικής αντιπολίτευσης. Ο προεκλογικός αγώνας δομήθηκε θεματολογικά γύρω από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, τις επισυνδέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ζητήματα δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αρρυθμίες στην λειτουργία του κράτους δικαίου.

Σειρά σήμερα στον προεκλογικό αγώνα έχουν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τους δημοσιογράφους για ανταλλαγή απόψεων γύρω από το παραδοσιακό μεσημεριανό τραπέζι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του θα υποδεχτούν τους εκπροσώπους του τύπου στο κέντρο της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας στον Πειραιά και ο Δημήτρη Κουτσούμπας στην Καλογρέζα. Αύριο οι επικεφαλής θα δώσουν το παράδειγμα στους ψηφοφόρους τους πηγαίνοντας από νωρίς στις κάλπες. Θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες δηλώσεις. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψηφίσει στις 10.30 π.μ. στην Κηφισιά, ο Αλέξης Τσίπρας στις 9.30 π.μ. στην Κυψέλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κρήτη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στις 10.00 π.μ. στη Λαμία, ο Κυριάκος Βελόπουλος στις 11.30 π.μ. στη Θεσσαλονίκη και ο Γιάνης Βαρουφάκης στις 9.00 π.μ στον Πειραιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr