Φέτος τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να μεταδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά

Την Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών, που θα διεξαχθούν την 21η Μαΐου, δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου -που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής-, εκατομμύρια πολίτες ετοιμάζονται να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα. Υπενθυμίζεται ότι κάποιοι εκ των εκλογέων δικαιούνται εκλογική άδεια προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν στις κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να μεταδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Πώς θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα των εκλογών

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφει η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, η οποία γίνεται απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 94Α του π.δ. 26/2012, θα ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

  • Αμέσως μετά το πέρας της διαλογής των ψηφοδελτίων υπέρ των συνδυασμών, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών το αποτέλεσμα, κάνοντας χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT). Ειδικότερα, μεταδίδει: Α) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό τμήμα. Β) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν. Γ) Τον αριθμό των ψηφοδελτίων που αναγνωρίστηκαν ως έγκυρα. Δ) Τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων. Ε) Τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων. ΣΤ) Τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν κάθε συνδυασμός και κάθε μεμονωμένος υποψήφιος.
  • Στη συνέχεια ο δικαστικός αντιπρόσωπος παραδίδει το έντυπο του αποτελέσματος εκλογής υπέρ των συνδυασμών σε πιστοποιημένο αγγελιαφόρο του δήμου (πριν από την έναρξη καταμέτρησης των σταυρών υπέρ των υποψηφίων). Το έντυπο ψηφιοποιείται σε δημοτικό κατάστημα επιλογής του οικείου δήμου και αποστέλλεται μέσω του Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στην έδρα της εκλογικής περιφέρειας. Έπειτα, από την έδρα της εκλογικής περιφέρειας, το αποτέλεσμα της εκλογής υπέρ των συνδυασμών μεταδίδεται τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.
  • Έπειτα ο δικαστικός αντιπρόσωπος καταμετρά τις ψήφους υπέρ υποψηφίων (σταυρούς προτίμησης) και μεταδίδει το αποτέλεσμα στο Υπουργείο Εσωτερικών με χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT), ακολουθώντας τις εσώκλειστες οδηγίες.
  • Οι περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα υπέρ των συνδυασμών και υπέρ των υποψηφίων από το Υπουργείο Εσωτερικών για ενημέρωση των ιστοσελίδων τους και γενικότερα των ενδιαφερομένων. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου διαλαμβάνουν και τα εκλογικά τμήματα εκτός ελληνικής επικράτειας.
  • Δεν επιτρέπεται οι περιφερειακές ενότητες να ανακοινώνουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εκλογικά αποτελέσματα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιστοχώρους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr