Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις τριών πολιτών με τις οποίες ζητούσαν να ανασταλούν τα κυβερνητικά μέτρα για τη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στις εκκλησίες στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων. Το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστηρίου απέρριψε τις προσφυγές για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Παράλληλα σήμερα, από ό, τι έχει γίνει γνωστό, δεν κατατέθηκε καμιά προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως είχε ανακοινωθεί, κατά των μέτρων μη συμμετοχής πιστών στην αυριανή λειτουργία των Θεοφανείων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιερώνυμος αναμένεται να παρέμβει στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου με εγκύκλιο που θα εξομαλύνει την κατάσταση μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης. Μετά το τετ α τετ που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να γίνουν κινήσεις ώστε ο εορτασμός των Θεοφανίων να προσαρμοστεί στα μέτρα του lockdown.

Πληροφορίες από την πλευρά της Εκκλησίας – που επικαλείται το in.gr – αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου ο κ. Ιερώνυμος να εκδώσει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θα δώσει τέλος τον «ιερό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει από χτες στον απόηχο των αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και οι ιεράρχες θα κάνουν τα Θεοφάνια στο πλαίσιο των προβλέψεων που ισχύουν από την παράταση του lockdown ως τις 11 Ιανουαρίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εορτασμοί των Φώτων θα γίνουν κατά το πρότυπο των Χριστουγέννων, δηλαδή οι τελετές δεν θα είναι «προσβάσιμες» στους πιστούς προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο αγιασμός των υδάτων σε όποιες μητροπόλεις και περιοχές πραγματοποιηθεί να μην ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ιερώνυμο στο περιθώριο της πρωινής ορκωμοσίας

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία. Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Ο κ. Ιερώνυμος έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, όταν μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ υπουργών ευχήθηκε «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία».

Ερωτηθείς και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης για το θέμα που ανέκυψε με την Εκκλησία για τους ανοιχτούς ναούς στα Θεοφάνια, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά. Με βάση όλα αυτά φαίνεται πως έχει βρεθεί η φόρμουλα για να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο και η διάσταση απόψεων κυβέρνησης και Εκκλησίας για τα Θεοφάνεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr