Σε περίοδο έξαρσης εισέρχεται ο ρωσικός υπερεθνικισμός

Σε περίοδο έξαρσης εισέρχεται ο ρωσικός υπερεθνικισμός, καθώς περισσότεροι εκπρόσωποί του υιοθετούν ολοένα πιο ακραία ρητορική κατά της Ουκρανίας, απαιτούν «εκκαθαρίσεις» και αποκαλούν τους Ουκρανούς «κατσαρίδες» και «γουρούνια».

Οι υπερεθνικιστές έχουν έρθει δυναμικότερα στο προσκήνιο μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και πιέζουν συνεχώς το Κρεμλίνο να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή απέναντι στην Ουκρανία, επικρίνοντας δημόσια τη στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας για τις υποχωρήσεις και τις ήττες στο πεδίο των μαχών.

Γνωστοί σχολιαστές, στρατιωτικοί μπλόγκερ, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και αξιωματούχοι, που ηγούνται της υπερεθνικιστικής ρωσικής πολιτικής σκηνής έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τη Μόσχα να υιοθετήσει προσέγγιση «χωρίς έλεος» απέναντι στην Ουκρανία.

Κάποιοι μάλιστα τάσσονται υπέρ ακόμα και της χρήσης πυρηνικών όπλων, απαιτώντας πλήρη αφανισμό των Ουκρανών.

«Κατσαρίδες» και «γουρούνια»

Ένα από τα γνωστότερα ιστολόγια που προάγουν τη ρητορικής της γενοκτονίας ανήκει στον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει περισσότερους από 900.000 ακόλουθους στο Telegram και είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του πολέμου.

Η ρητορική που χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει την Ουκρανία και τους πολίτες της γίνεται ολοένα πιο απάνθρωπη. Αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Κιέβου «κατσαρίδες», επειδή ήθελαν να ανακτήσουν την Κριμαία, ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014. Νωρίτερα τον Νοέμβριο, είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «γουρούνια που γκρινιάζουν», αναφερόμενος στους ίδιους αξιωματούχους.

Υποστηρίζει πως «το Κίεβο είναι η πρωτεύουσα της Αρχαίας Ρωσίας», καθώς και ότι «είναι ρωσική πόλη όπου οι άνθρωποι πάντα σκεφτόντουσαν και μιλούσαν ρωσικά». Επιπλέον, οι υπερεθνικιστές υποστηρίζουν ότι «το ουκρανικό έθνος δεν υπάρχει».

Η ρητορική έχει ενταθεί την τελευταία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που η Μόσχα υποστηρίζει ότι δείχνει τις ουκρανικές δυνάμεις να σκοτώνουν Ρώσους στρατιώτες οι οποίοι φέρονται να προσπαθούν να παραδοθούν.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα ερευνήσει το βίντεο, διευκρινίζοντας ότι «είναι πολύ απίθανο» τα επεξεργασμένα αποσπάσματα να δείχνουν αυτό που ισχυρίζεται η Μόσχα.

Ωστόσο, το βίντεο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο Κρεμλίνο, με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν να καταδικάζει στο κανάλι του στο Telegram την Ουκρανία και να επαναλαμβάνει αβάσιμες κατηγορίες ότι η πολιτική ηγεσία του Κιέβου περιβάλλεται από «φασίστες» και «ναζί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr