Δεν τηρείται η εκεχειρία – Πυροβολισμοί, εκρήξεις και λεηλασίες.

Σφοδρές μάχες συνέχιζαν να μαίνονται χθες Παρασκευή στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ, παρά την παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς, που έχουν εμπλακεί σε πόλεμο για την εξουσία στο Σουδάν, με τουλάχιστον 500 νεκρούς σε σχεδόν δυο εβδομάδες.

Στην Ελ Τζενέινα, πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, 74 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε δυο ημέρες μαχών, τη Δευτέρα και την Τρίτη, ανέφερε συνδικαλιστική ένωση γιατρών, τονίζοντας πως ο απολογισμός αυτός δεν είναι παρά προσωρινός και πως οι νεκροί των τελευταίων ημερών είναι αδύνατο να καταμετρηθούν, καθώς το σύνολο των νοσοκομείων έχει τεθεί «εκτός λειτουργίας».

Σε όλη τη χώρα «το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια της πλήρους κατάρρευσής του» και «12.000 ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια κινδυνεύουν να πεθάνουν εξαιτίας της έλλειψης αιμοδιάλυσης», προειδοποίησε το συνδικάτο των σουδανών γιατρών.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο δέχθηκαν να παραταθεί για άλλες 72 ώρες η εκεχειρία που συμφωνήθηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ αλλά στην πράξη ουδέποτε τηρήθηκε.

«Οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός δεν σημαίνουν πως απέτυχε», έκρινε μολαταύτα χθες μιλώντας στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ.

Στο Χαρτούμ, αεροπορικά πλήγματα και αντιαεροπορικά πυρά ακούγονταν κοντά στο αρχηγείο του στρατού, είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο Νταρφούρ, «η κατάσταση είναι πάντα πολύ τεταμένη», είπε κάτοικος στην Τζενέινα. «Οι αγορές λεηλατήθηκαν και δεν υπάρχουν πλέον τρόφιμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακίνητα και καταυλισμοί εσωτερικά εκτοπισμένων υπέστησαν «μεγάλες ζημιές» και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι «κομμένο από τη Δευτέρα».

«Μισθοφόροι»

Δικηγόροι και γιατροί ηχούν τον κώδωνα του κινδύνου για την πολιτεία Νταρφούρ, που γειτονεύει με το Τσαντ. Στην Ελ Τζενέινα οι αντιμαχόμενοι χρησιμοποιούν «πολυβόλα, βαριά πολυβόλα, αντιαεροπορικά» και εκτοξεύουν «ρουκέτες εναντίον σπιτιών», κατήγγειλε ο δικηγορικός σύλλογος του Νταρφούρ.

«Ο Μπουρχάν και ο Χαμέτι πρέπει να σταματήσουν αμέσως αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο πάνω στην πλάτη των αμάχων», τόνισαν.

Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει ανησυχία για το γεγονός πως «μοιράστηκαν όπλα» σε πολίτες. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποιεί ότι η σύρραξη μπορεί να αναζωπυρώσει τις φυλετικές και εθνικές συγκρούσεις στο Δυτικό Νταρφούρ και τονίζει πως είναι θορυβημένη εξαιτίας του «κλίματος γενικευμένης ατιμωρησίας».

Κάπου 50.000 παιδιά που «υφίστανται οξύ υποσιτισμό» στην περιοχή στερούνται την επισιτιστική βοήθεια αφού ο ΟΗΕ ανέστειλε τη δραστηριότητά του έπειτα από τους φόνους πέντε εργαζομένων.

Ελάχιστες πληροφορίες βγαίνουν από αυτή την περιοχή, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2003 ανάμεσα στο καθεστώς του στρατηγού Όμαρ Ελ Μπασίρ, που έπεσε το 2019, και αντάρτες που ανήκαν σε εθνικές μειονότητες είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 300.000 άνθρωποι και να εκτοπιστούν άλλοι 2,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι αντίπαλοι συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός. Ο στρατός κατήγγειλε πως οι ΔΤΥ άνοιξαν πυρ εναντίον τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους, που πήγε στη χώρα για να απομακρύνει εσπευσμένα πολίτες της Τουρκίας. Η Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι τουρκικό αεροσκάφος δέχθηκε πυρά, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξε κανένας τραυματίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr