Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής είναι εξοργισμένες με την πρόταση να περιοριστούν οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου στα 65 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς το επίπεδο είναι πάνω από τα ποσοστά που πουλάει η Μόσχα το ρωσικό αργό της τώρα

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψαν τις συνομιλίες για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, καθώς η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αντιτάχθηκαν σε μια πρόταση που θεωρούν «πολύ γενναιόδωρη προς τη Μόσχα».

Σύμφωνα με το Bloomberg, διπλωμάτες περίμεναν να υπάρξει συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής, αλλά οι θέσεις αρκετών χωρών παρέμεναν αμετακίνητες και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα, σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος.

Το μπλοκ έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη για το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο τιμών που ηγείται η G7. Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής είναι εξοργισμένες με την πρόταση να περιοριστούν οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου στα 65 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς το επίπεδο είναι πάνω από τα ποσοστά που πουλάει η Μόσχα το ρωσικό αργό της τώρα. Η Πολωνία απαιτεί πρόσθετες κυρώσεις, μηχανισμό αναθεώρησης και τιμή κάτω από το επίπεδο της αγοράς, σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη.

Οι 27 αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο βασικά ζητήματα που είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστούν ταυτόχρονα:

  • να προσπαθήσουν να «πνίξουν» τα έσοδα προς τη Ρωσία
  • να αποφύγουν τις δυνητικά επώδυνες τιμές του ρωσικού πετρελαίου που θα μπορούσαν να βλάψουν την παγκόσμια οικονομία.

«Αν βάλεις το ανώτατο όριο τιμής πολύ ψηλά, δεν χτυπάς πραγματικά τη Ρωσία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Το πετρέλαιο είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον ρωσικό προϋπολογισμό, επομένως είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε σωστά, ώστε να έχει πραγματικά αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο» έσπευσε να συμπληρώσει.

πηγή:insider

Πηγή: pagenews.gr