Τη στήριξή της για την επιτάχυνση της εμπορικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Φόρουμ Δράσης για την Καθαρή Ενέργεια, στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Η ΕΕ θα ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή συνεισφέροντας περισσότερα από 28 δισ. ευρώ έως το 2027 για την προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, κυρίως σε τομείς όπου είναι δύσκολη η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», του Ταμείου Καινοτομίας και του InvestEU.

Χώρες σε όλο τον κόσμο στηρίζουν την εμπορική αξιοποίηση των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας («Clean Energy Technologies Demonstration Challenge») και έχουν θέσει ως στόχο να συγκεντρώσουν από κοινού 90 δισ. δολάρια σε δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα κινητοποιήσουν πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις για μεγάλης κλίμακας έργα επίδειξης, τα οποία θα ολοκληρωθούν μέσα στην τρέχουσα δεκαετία. Έτσι θα επιταχυνθεί η εμπορική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, θα εξαλειφθεί η εξάρτησή από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και θα καταβληθούν προσπάθειες για μια δίκαιη και συμπεριληπτική μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Στο μήνυμά της στο Φόρουμ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε: «Με μεγάλη μου χαρά στηρίζω την Clean Energy Technologies Demonstration Challenge. Η έρευνα και η καινοτομία θα στηρίξουν τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, η οποία είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεισφέρει πάνω από 28 δισ. ευρώ έως το 2027 για την προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης καθαρών μορφών ενέργειας, ιδίως σε τομείς όπου είναι δύσκολο να επιτευχθεί μείωση. Τα προγράμματα της ΕΕ είναι έτοιμα για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον, μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναμένουμε η “Ομάδα Ευρώπη” να συμβάλει στην επιτάχυνση της εμπορικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.»

Πηγή: pagenews.gr