Όπως συμβαίνει κάθε Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έδωσε στη δημοσιότητα τους αναθεωρημένους έγχρωμους χάρτες που κυκλοφορεί ανά εβδομάδα, οι οποίοι αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Δυστυχώς, τα νέα για την Ελλάδα δεν είναι καλά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που αποτυπώνονται στον χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 11-18 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δεν έχει καθόλου πράσινο χρώμα στον χάρτη της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βαθύ πορτοκαλί χρώμα έχει εξαπλωθεί στη χώρα και δεν είναι μόνο στην Αττική, όπως ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια καθώς σε και ένα κομμάτι της Πελοποννήσου. Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό είναι ίσα ή πάνω από 150.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην υπόλοιπη ΕΕ. Αρκετά κράτη, όπως η Πορτογαλία και μέρος της Γαλλίας και της Ιταλίας παραμένουν στο σκούρο κόκκινο χρώμα. Αυτό σημαίνει πως οι παραπάνω χώρες έχουν πάνω από 500 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.

Ο χάρτης που αποτυπώνει τον δείκτη θετικότητας

Αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα παραμένει ολόκληρη στο «πράσινο», την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο».

Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.

Τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού

Σε σχέση με τον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, οι περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα βρίσκονται στο πορτοκαλί χώρα.

Όμως, η Ήπειρος και η Θράκη βρίσκεται στο κίτρινο χρώμα που σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ημερο. Σημειώνεται πως Στερεά Ελλάδα και κομμάτι της Πελοποννήσου και σε αυτό τον χάρτη έχει βαφτεί με σκούρο πορτοκαλί.

Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη που σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όσες περιοχές έχουν βαφτεί με σκούρο κόκκινο χρώμα τότε έχουν 500 ή περισσότερα κρούσματα στον ίδιο πληθυσμό.

Να υπογραμμίσουμε ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Να θυμίσουμε, ακόμα, ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr