Ανησυχητική είναι η κατάσταση σε Γουϊνέα και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όπου υπάρχει ξέσπασμα της επιδημίας Έμπολα. Οι εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που στέλνει ομάδες εμπειρογνωμόνων για να υποστηρίξει τις υγειονομικές Αρχές των δύο χωρών στην αντιμετώπιση και στην αποτροπή εκτεταμένων λοιμώξεων.

Οι υγειονομικές Αρχές στη Γουινέα κατέγραψαν επισήμως στις 14 Φεβρουαρίου το πρώτο κρούσμα του Έμπολα μετά από τρία θετικά κρούσματα που είχαν εντοπιστεί νωρίτερα σε αγροτική περιοχή. Είναι το πρώτο ξέσπασμα του Έμπολα στη Γουινέα μετά το 2016, όταν ένα μεγάλο κύμα της επιδημίας «χτύπησε» τη χώρα, το οποίο μπόρεσε τελικά έπειτα από μεγάλες προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο.

Λόγω της νέας αύξησης των κρουσμάτων, αποστολή 100 ατόμων του ΠΟΥ, από πολλές χώρες και τη Γουινέα, θα καταβάλλουν άμεσες προσπάθειες για την ενίσχυση της επιτήρησης, της ανίχνευσης επαφών, των δοκιμών και της θεραπείας, καθώς και για την προετοιμασία για εμβολιασμό.

Για τον λόγο αυτό έφτασε στην Γουινέα στις 15 Φεβρουαρίου και πτήση με ιατρικό εξοπλισμό από τον ΠΟΥ και τους συνεργάτες του. Παράλληλα αποστολή με περισσότερες από 11.000 δόσεις εμβολίου κατά του Έμπολα αναμένεται να φτάσει στη Γουινέα αυτό το Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, περισσότερες από 8.500 δόσεις θα αποσταλούν από τις ΗΠΑ, ώστε οι δόσεις να φτάσουν τις 20.000.

Μια ομάδα εμβολιασμού 30 ατόμων έχει ήδη κινητοποιηθεί τοπικά και είναι έτοιμη να αναπτυχθεί μόλις παραληφθούν τα εμβόλια.

Εν τω μεταξύ, στη Δημοκρατία του Κονγκό, υπάρχουν μέχρι στιγμής τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, συμπεριλαμβανομένων δύο θανάτων. Ο ΠΟΥ έχει στείλει επιτόπου περίπου 20 εμπειρογνώμονες, υποστηρίζοντας τις εθνικές και επαρχιακές υγειονομικές αρχές. Περίπου 8.000 δόσεις εμβολίου παραμένουν ακόμη διαθέσιμες στη χώρα, ενώ ο εμβολιασμός ατόμων υψηλού κινδύνου ξεκίνησε επίσημα το επίκεντρο της επιδημίας στις 15 Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 70 άτομα.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Κώστα Δαβάνη για την ΕΡΤ από το Στρασβούργο, παράλληλα, ο ΠΟΥ έχει αποδεσμεύσει 1,25 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την ανταπόκριση στη Γουινέα και να ενισχύσει την ετοιμότητα του Έμπολα στις γειτονικές χώρες όπως στην Ακτή του Ελεφαντοστού, την Γουινέα-Μπισάου, την Λιβερία, το Μάλι, την Σενεγάλη και τη Σιέρρα Λεόνε.

Καθώς το επίκεντρο της επιδημίας του Έμπολα στη Γουινέα βρίσκεται σε παραμεθόρια περιοχή, οι γειτονικές χώρες βρίσκονται ήδη σε εγρήγορση αυξάνοντας τα μέτρα δημόσιας υγείας και την επιτήρηση σε παραμεθόριες πόλεις και κοινότητες για τον γρήγορο εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών διασυνοριακών λοιμώξεων.

Η συνεχιζόμενη ανταπόκριση στη Γουινέα και η ετοιμότητα σε γειτονικές χώρες βασίζεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα 2014-2016 στη Δυτική Αφρική.

Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική ξεκίνησε στη Γουινέα και εξαπλώθηκε στα χερσαία σύνορα μέχρι τη Λιβερία και τη Σιέρρα Λεόνε. Όταν τέθηκε τελικά υπό έλεγχο, υπήρχαν 28.000 κρούσματα και 11.000 θάνατοι, καθιστώντας το, το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα από τότε που ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1976.

Τι είναι ο Έμπολα

Πρόκειται για μια οξεία σοβαρή ιογενή ασθένεια και είναι εξαιρετικά θανατηφόρα. Χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση πυρετού, έντονη αδυναμία, μυϊκό πόνο, κεφαλαλγία, ναυτία και πονόλαιμο. Αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από εμετό, διάρροια, μειωμένη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, και σε ορισμένες περιπτώσεις, τόσο με εσωτερική όσο και με εξωτερική αιμορραγία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr