Ταμείο Ανάκαμψης, τουρισμός, εξαγωγές και η εσωτερική κατανάλωση θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία το 2023, προβλέπει η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ταμείο Ανάκαμψης, τουρισμός, εξαγωγές και η εσωτερική κατανάλωση θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία το 2023, προβλέπει η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν προχώρησε σήμερα σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων του περασμένου Φεβρουαρίου προς το καλύτερο.

Όπως προκύπτει από την εαρινή έκθεση της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2,4%, ρυθμός που είναι διπλάσιος από εκείνον που προβλεπόταν στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% προβλέπεται και για του χρόνου, το 2024.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, στην ανεργία προβλέπεται νέα αποκλιμάκωσή της φέτος και του χρόνου, μειώνοντας την απόσταση από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, αν και θα εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα μεταξύ 11-12%.

Στον δημοσιονομικό τομέα, η Επιτροπή προβλέπει νέα βελτίωση στην Ελλάδα τόσο σε σχέση με το έλλειμμα, όσο και ως προς το χρέος, τα οποία θα συνεχίσουν την πτωτική πορεία τους.

Μάλιστα, φέτος η Ελλάδα θα έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση στο έλλειμα της γενικής κυβέρνησης μετά την Πορτογαλία. Η Επιτροπή αποδίδει την προβλεπόμενη βελτίωση στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που φέρουν αυξημένες φορολογικά έσοδα.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί ελαφρώς ψηλότερα από 4% φέτος και κάτω από 2,5% το 2024, επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα για την Ευρωζώνη και το σύνολο της ΕΕ. Η έκθεση αναμένει επίσης σημαντική αύξηση των επενδύσεων φέτος και του χρόνου, ενώ προβλέπονται επίσης αύξηση των εξαγωγών, αλλά και των εισαγωγών.

Καλύτερη από τις προηγούμενες προβλέψεις θα είναι η ανάπτυξη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο σύνολο των 27 χωρών μελών της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για την Ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 1,1% φέτος και 1,6% του χρόνου, και για το σύνολο της ΕΕ 1,0% και 1,7% για το 2023 και το 2024.

Πηγή: pagenews.gr