Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, που οδήγησε σε μαζικές προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και ένα νέο πρόγραμμα κατάρτισης αποτελούν τις βασικές αιτίες που υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη ΔΥΠΑ

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, που οδήγησε σε μαζικές προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και ένα νέο πρόγραμμα κατάρτισης αποτελούν τις βασικές αιτίες που υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο μητρώο του Οργανισμού καταγράφηκαν 889.465 άνεργοι, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 55.123 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 57.827 άτομα συγκριτικά με πέρυσι.

Μόνο το πρόγραμμα κατάρτισης που προωθεί την ίδια περίοδο η ΔΥΠΑ πρόκειται να καλύψει έως 77.000 θέσεις. Τα βασικά προβλήματα, όμως, που είναι ο μεγάλος αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και αντίστροφα ο μικρός αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων, παραμένουν για άλλον έναν μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 517.934 οι άνεργοι που έχουν εγγραφεί στη ΔΥΠΑ και παραμένουν χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα άνω του ενός έτους.

Στο σύνολο των ανέργων αντιστοιχούν στο 58,22%. Δηλαδή, σχεδόν έξι στους δέκα που βρίσκονται καταχωρημένοι στο μητρώο του Οργανισμού ανήκουν στους μακροχρόνια ανέργους.

Την ίδια στιγμή, τον Σεπτέμβριο υπήρξαν 175.432 άνεργοι οι οποίοι έλαβαν από τη ΔΥΠΑ κάποιας μορφής επιδότηση.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος τόσο σε σχέση με τους 162.430 επιδοτούμενους του Αυγούστου (+13.002 άτομα ή ποσοστό αύξησης 8%), όσο και συγκριτικά με τους 137.197 που ήταν οι επιδοτούμενοι άνεργοι τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς (+38.235 άτομα ή ποσοστό αύξησης 27,87%).

Βέβαια, η σύγκριση με το 2021 κρίνεται ως επισφαλής μιας και πέρυσι υπήρχαν μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, όπως ήταν οι αναστολές συμβάσεων, που προφανώς περιόρισαν τις εγγραφές στη ΔΥΠΑ, ειδικά των επιδοτούμενων ανέργων.

Ακόμα και έτσι όμως, ο συνολικός αριθμός των ανέργων που έλαβαν τον φετινό Σεπτέμβριο κάποιας μορφής επιδότηση από τον Οργανισμό αντιστοιχεί στο 19,7% του συνόλου.

Παραμένει συνεπώς πρόβλημα, ότι μόλις ένας στους πέντε ανέργους επιδοτείται από τη ΔΥΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 586.786 γυναίκες άνεργες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 65,97% του συνόλου των εγγεγραμμένων στο μητρώο του Οργανισμού.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι σχεδόν έξι στους δέκα ανέργους (ποσοστό 57,78%) προέρχονται από τις ηλικίες 30-54 ετών, δηλαδή ανήκουν στο πλέον παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr