Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας διέκοψε τη ζωντανή αναμετάδοση της ομιλίας Τούρκου βουλευτή της αντιπολιτεύσεως, επικαλούμενη τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο περί παραπληροφορήσεως

Η τουρκική έκδοση του Deutsche Welle φιλοξενεί το άρθρο της τακτικής Τουρκάλας συνεργάτιδός του, η οποία καταγγέλλει ότι, με επίκληση στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο περί παραπληροφορήσεως, η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας διέκοψε τη ζωντανή αναμετάδοση της ομιλίας Τούρκου βουλευτή της αντιπολιτεύσεως. Το άρθρο φέρει την υπογραφή της Μπανού Γκιουβέν.

Αυτό που συνέβη με το Tele 1, η ποινή συσκότισης οθόνης, δεν είναι μια νέα εφαρμογή. Ίσως θα είχε βρεθεί μια άλλη δικαιολογία αν δεν υπήρχαν τα λόγια ενός βουλευτή στον αέρα που αντικατοπτρίζουν την πολιτική του κόμματος. Ο στόχος είναι σαφέστατος: να φιμώσουν τα ΜΜΕ που δεν είναι στο πλευρό της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις εκλογές. Πώς, λοιπόν?

Πραγματικά δεν ταιριάζει σε κανένα βιβλίο ότι σε έναν τηλεοπτικό σταθμό επιβλήθηκε μπλακ άουτ οθόνης εξαιτίας των λόγων ενός βουλευτή στη ζωντανή μετάδοση. Είναι μια ανεξήγητη κατάσταση. Τα ακόλουθα λόγια της Σερά Καντίγκιλ, βουλευτή του Τουρκικού Εργατικού Κόμματος (TIP), χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για το “μαύρο”:

“Μπορεί να υπάρχει κάτι όπως το Diyanet; Είμαστε όλοι άνθρωποι. Υπάρχουν πιστοί, υπάρχουν μη πιστοί, υπάρχουν Αλεβίτες, υπάρχουν Σουνίτες, υπάρχουν Χριστιανοί, υπάρχουν Εβραίοι … Εισπράττουμε φόρους από όλους. Υπάρχει ένα ίδρυμα που λέγεται Diyanet, είναι μόνο για να κάνουμε μαύρη προπαγάνδα μιας αίρεσης. Πληρώνουμε δισεκατομμύρια σε ένα ίδρυμα που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση. Το κόβουμε από την εκπαίδευση, το κόβουμε από την υγεία, το πηγαίνουμε στον ιμάμ Χατίπ Γιατί; Για να μπορούν οι θείοι στο κεφάλι του να οδηγούν σε Mercedes δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Diyanet δεν είναι θρησκευτικό ίδρυμα από μόνο του, είναι ένα πολιτικό ισλαμιστικό εργαλείο και πρέπει να κλείσει”.

Η Καντίγκιλ είπε ότι τα λύκεια Imam Hatip πρέπει να κλείσουν καθώς και το Diyanet. Στην πραγματικότητα, τα λόγια της εμπίπτουν εξ ολοκλήρου στο πεδίο της ελευθερίας της έκφρασης, αν και ορισμένους μπορεί να τους εξοργίσουν. Η δημοσίευσή τους δεν είναι έγκλημα, φυσικά.

Ωστόσο, τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (RTÜK) υπό την ηγεσία του AKP-MHP δεν έχουν καμία σχέση με οικουμενικές αξίες, αλλά μόνο με τις αξίες του AKP. Αυτά τα μέλη ισχυρίζονται ότι η ομιλία που παρέθεσα παραπάνω παραβιάζει τη διάταξη του νόμου, «οι ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να υποδαυλίζουν μίσος και εχθρότητα ή να δημιουργούν αισθήματα μίσους στην κοινωνία κάνοντας διακρίσεις σε βάρος φυλής, γλώσσας, θρησκείας, φύλου, τάξης, περιοχής και αίρεσης». Είτε δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν είτε προφανώς δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr