Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει τις Βρυξέλλες δίνει το περιοδικό Spiegel.

Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει τις Βρυξέλλες δίνει το περιοδικό Spiegel. «Το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεκίνησε ως “Qatargate”, μπορεί να εξελιχθεί σε “Moroccogate”, δεδομένου ότι η χώρα φαίνεται να έχει παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην υπόθεση από ότι το Κατάρ” συνοψίζει ο Γερμανός αρθρογράφος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού, το Μαρόκο μπορεί να έχει ασκήσει νόμιμη και παράνομη επιρροή στις Βρυξέλλες ακόμη πιο εντατικά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι το Κατάρ».

Κομβικό πρόσωπο ο Μαροκινός Αμπντεραχίμ Ατμούν

Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει τις Βρυξέλλες δίνει το περιοδικό Spiegel. «Το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεκίνησε ως “Qatargate”, μπορεί να εξελιχθεί σε “Moroccogate”, δεδομένου ότι η χώρα φαίνεται να έχει παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην υπόθεση από ότι το Κατάρ” συνοψίζει ο Γερμανός αρθρογράφος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού, το Μαρόκο μπορεί να έχει ασκήσει νόμιμη και παράνομη επιρροή στις Βρυξέλλες ακόμη πιο εντατικά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι το Κατάρ».

Κομβικό πρόσωπο ο Μαροκινός Αμπντεραχίμ Ατμούν

«Η μαροκινή υπηρεσία πληροφοριών DGED φέρεται να στρατολόγησε ήδη από το 2019 μια ομάδα με τους Ιταλούς Παντσέρι, Τζιόρτζι και τον Ευρωβουλευτή Κοτσολίνο, για να επηρεάσει την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ενώ αργότερα στη λίστα προστέθηκαν και άλλοι, όπως η Εύα Καϊλή. Ως αυτός που χρημάτιζε και καθοδηγούσε τη δράση των ως άνω παρουσιάζεται ο Αμπντεραχίμ Ατμούν, νυν Μαροκινός πρέσβης στην Πολωνία. «Ο Ατμούν διατηρούσε στενές σχέσεις με την Ε.Ε. και ιδίως με τη Γαλλία. Το 2011, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακήρυξε τον Ατμούν σε ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής», μια πρωτιά για Μαροκινό πολιτικό. Στη Βαρσοβία από το 2019 συναντούσε το ιταλικό τρίο Παντσέρι, Τζιόρτζι και Κοτσολίνο – όπως ακριβώς έκανε και σε κάθε ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Από την άλλη, δεν αποκλείεται και η εμπλοκή του ιδίου του γενικού διευθυντή της DGED, Μοχάμεντ Μανσούρι, καθώς υπάρχουν αποδείξεις πως «η μαροκινή μυστική υπηρεσία πολλές φορές έκλεινε ακριβά εισιτήρια πτήσεων για τον Παντσέρι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Μανσούρι».

Μάλιστα, «τον Οκτώβριο του 2021 ο Παντσέρι είχε ζητήσει συνάντηση με ατζέντα “στρατηγικές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”. Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν αυτή έλαβε χώρα». Τόσο ο Μανσούρι όσο και η μαροκινή κυβέρνηση έχουν αποφύγει κάθε δήλωση. Το γερμανικό μέσο δημοσιεύει ακόμη πως «οι μαροκινές υπηρεσίες πληροφοριών παίζουν ενεργό ρόλο στις Βρυξέλλες», ιδίως για την έκβαση ζητημάτων αναφορικά με τα αλιευτικά δικαιώματα και τη σύγκρουση με τη Δυτική Σαχάρα, μεγάλα τμήματα της οποίας κατέχει επί δεκαετίες το Μαρόκο. Παρ’ ότι αυτό είναι γνωστό, «οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που καταδίκασε έντονα το Κατάρ για παράνομη επιρροή – αλλά όχι το Μαρόκο».

Ο Όμιλος Αρχιρόδον

Όταν τον Σεπτέμβριο είχαν προταθεί τροπολογίες που θα επιδείνωναν τις διπλωματικές σχέσεις του Μαρόκου με την Ε.Ε., «η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου έλαβε επιστολή από τον Ντένη Καραπιπέρη, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Αρχιρόδον”, όπως αναφέρει ονομαστικά το άρθρο, “που ασχολείται με λιμενικές εγκαταστάσεις, την ενέργεια και τις υποδομές μεταφορών». Σύμφωνα με το Spiegel, «ο Καραπιπέρης έγραφε πως οι δύο τροπολογίες αποσκοπούν στο να “θέσουν υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα του Μαρόκου” και να το διαπομπεύσουν ως χώρα που “παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και κρατά την Ε.Ε. όμηρο”, […] υποστηρίζοντας περαιτέρω πως η εμπειρία από την κατασκευή δύο λιμανιών στο Μαρόκο, τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μαροκινή κυβέρνηση όχι μόνο εργάζεται σκληρά για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας της, αλλά παίζει επίσης “θετικό ρόλο” στη Μεσόγειο και την Αφρική. Τελικά, οι δύο τροπολογίες δεν εμφανίστηκαν στο τελικό κείμενο», (ΣΣ η ψηφοφορία έγινε στις 14.09.22). Ο Καραπιπέρης αναφέρει στην ίδια επιστολή πως θέλησε να θίξει το ζήτημα κατόπιν επικοινωνίας του με τον Μοχάμεντ Σμπίχι, πρέσβη του Μαρόκο στην Αθήνα.

taz: Στήριξη από όλη την Ευρώπη προς τον Εκρέμ Ιμάμογλου

Σε σχετικό δημοσίευμά της, η tageszeitung αναφέρει πως «οι δήμαρχοι Κώστας Μπακογιάννης από την Αθήνα, Ντάριο Ναρντέλλα από τη Φλωρεντία και Μπελίτ Ονάι από το Ανόβερο διαβεβαίωσαν τον Ιμάμογλου πως στέκονται αλληλέγγυοι δίπλα του. Χαιρετισμοί από άλλες πόλεις, όπως το Παρίσι και το Αμβούργο, έδειξαν ότι ο Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης απολαμβάνει υποστήριξη σε όλη την Ευρώπη». Για τον δήμαρχο της Αθήνας ειδικότερα, το γερμανικό μέσο αναφέρει πως «άσκησε έντονη κριτική στην ελεγχόμενη τουρκική δικαιοσύνη και χαρακτήρισε την καταδίκη του Ιμάμογλου ως εντελώς απαράδεκτη. Ωστόσο, ως εκπρόσωπος της πόλης όπου “εφευρέθηκε η δημοκρατία”, ήταν βέβαιος ότι ο λαός “δεν θα δεχθεί” αυτή την επέμβαση στην πολιτική του αυτονομία».

«Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει ολοένα και πιο κατασταλτικά μέτρα», σχολιάζει ακόμη η taz. «Όχι μόνο εναντίον του Ιμάμογλου, αλλά και εναντίον άλλων δημάρχων του αντιπολιτευόμενου CHP – και αυτό λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού ανακοίνωσε ότι επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε διοριστεί από τον ίδιο, ανακάλυψε εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες, με ευθύνη του Ιμάμογλου, είχαν προσληφθεί από τον δήμο υπάλληλοι συνδεδεμένοι με “τρομοκρατικές οργανώσεις”». Εάν η εισαγγελία ασκήσει δίωξη, ο Ιμάμογλου θα αντικατασταθεί από δήμαρχο που θα επιλέξει ο Σοϋλού.

«Η κυβέρνηση προφανώς προνοεί για το ενδεχόμενο να μην εκδοθεί οριστική απόφαση κατά του Ιμάμογλου πριν από τις εκλογές», συνεχίζει το γερμανικό μέσο. «Όπως ανέφερε και ο Ιμάμογλου σε δήλωσή του, η εξέλιξη αυτή απειλεί επίσης τους δημάρχους στην Άγκυρα, την Αττάλεια και άλλες μεγάλες πόλεις που η αντιπολίτευση κατάφερε να κερδίσει στις τοπικές εκλογές του 2019. Με μοχλό τις “τρομοκρατικές έρευνες”, πολλοί δήμαρχοι στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους» επισημαίνει η εφημερίδα.

Πηγή: DW/Γιώργος Πασσάς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr