Το Βερολίνο συντάσσεται με τη Λευκωσία υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού βάσει του διεθνούς δικαίου. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του καγκελάριου στη συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Σε αγαστό κλίμα σύμπνοιας, συμπόρευσης και αλληλεγγύης σε αυτόν τον «δύσκολο χειμώνα της Ευρώπης» συναντήθηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην καγκελαρία ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς ξεκίνησε τις δηλώσεις του διαμηνύοντας προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μόσχα: «Σταματήστε αυτή την παράλογη δολοφονία, αποσύρετε εντελώς τα στρατεύματά σας από την Ουκρανία, συμφωνήστε σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία». Έκανε λόγο για «τρομοκρατικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία εναντίον αμάχων» και τόνισε ότι Γερμανία και Κύπρος, ως μέλη της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας, συμφωνούν για τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες αυτού του πολέμου.

Πέραν όμως του Ουκρανικού, στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε εκ των πραγμάτων και το Κυπριακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να σημειώνει ότι κατά το ταξίδι του στη γερμανική πρωτεύουσα ενημέρωσε ενδελεχώς τη γερμανική πλευρά για την «τουρκική κατοχή στην Κύπρο» και τις ευρύτερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο ενεργειακό πεδίο αλλά και το μεταναστευτικό.

Απερίφραστη ήταν η δήλωση του Όλαφ Σολτς: «Η Γερμανία υποστηρίζει ρητά μια διζωνική, δικοινοτική λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Θα ευχόμουν η αδιέξοδη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό να αποκτήσει νέα δυναμική. Η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, αν κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας εκ νέου μετά από σχετική ερώτηση ότι η νυν γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Θα θέλαμε να είμαστε όσο χρήσιμοι μπορούμε να είμαστε, όταν μας το ζητούν» ανέφερε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας πάντως να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα γερμανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard, τα οποία βρίσκονται σταθμευμένα στα κατεχόμενα, σύμφωνα και με πρόσφατα επίσημα στοιχεία του γερμανικού κοινοβουλίου.

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει κανείς να λάβει επίσης υπόψη του τον «προσανατολισμό» της Τουρκίας, εάν φυσικά συνεχίζει να έχει κατά νου μια μελλοντική ένταξη στην ΕΕ. Εάν η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, επισήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να απομονωθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr