Οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μπεν Γουάλας υπέγραψαν συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια.

Οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μπεν Γουάλας υπέγραψαν συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια. Στο επίκεντρο της συνεργασίας το Δίκαιο της Θάλασσας. Υπέγραψαν την Διακήρυξη Κοινού Οράματος και συνομίλησαν για τις σχέσεις με την Τουρκία.

Χρειάστηκαν 20 χρόνια ώστε να επισκεφτεί Έλληνας υπουργός Άμυνας τον Βρετανό ομόλογό του. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη ήταν εκείνη του Γιάννου Παπαντωνίου με τον τότε ομόλογό του επί κυβέρνησης Μπλερ, Τζέφρι Χουν.

Η χθεσινή, σύντομη, επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου λοιπόν με τον Μπεν Γουάλας, αν μη τι άλλο, χαρακτηρίζεται ως σημαντική και βέβαια δείχνει τη διάθεση των δύο πλευρών για στενότερη συνεργασία. Σε αυτό το κλίμα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «θεωρεί αδιανόητο το ό,τι δεν υπήρξε κάποια επίσκεψη μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο πλευρών από το 2003».

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ήρθε αντιμέτωπος με μία θερμή και συμβολικής σημασίας υποδοχή. Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Μπεν Γουάλας υποδέχτηκε τον Έλληνα ομόλογό του με το ελληνικό εμβατήριο του πολεμικού ναυτικού από την τιμητική φρουρά (Guard of Honour) του Ηνωμένου Βασιλείου, στον χώρο όπου γίνονται οι στρατιωτικές τελετές (Horse Guards Parade).

Αργότερα, οι δυο άντρες μεταφέρθηκαν στην κεντρική ναυτική βάση του βρετανικού στόλου στο Πόρτσμουθ. Μάλιστα Γούαλας και Παναγιωτόπουλος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε προσωπικό επίπεδο σχεδόν δύο ώρες καθώς η ομίχλη απαγόρευσε την μεταφορά τους με ελικόπτερο και μεταφέρθηκαν οδικώς με το ίδιο αυτοκίνητο. Στο λιμάνι του Πόρτσμουθ, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας περιηγήθηκε και στο υψίστης σημασίας για το Βασιλικό Ναυτικό, HMS Diamond.

Το πιο σημαντικό όμως για τη σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών, όσον αφορά τουλάχιστον τον τομέα της άμυνας, είναι ότι οι υπουργοί υπέγραψαν τη Διακήρυξη Κοινού Οράματος.

Όπως δημοσιεύθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης και δια στόματος του Μπεν Γούαλας «αυτή η διμερής συμφωνία στην άμυνα και την ασφάλεια θα προωθήσει μια ευρύτερη βρετανοελληνική συνεργασία αλλά και αμυντική, η οποία θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές στην ασφάλεια και προκλήσεις στην Ευρω – Ατλαντική περιοχή».

Οι πυλώνες της Διακήρυξης του Κοινού Οράματος θεμελιώθηκαν γύρω από την επιχειρησιακή εκπαίδευση, τις κοινές ασκήσεις αλλά και στην προοπτική αμυντικής βιομηχανίας.

Η συζήτηση δεν έμεινε εκτός και η Ουκρανία όπου οι δυο υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας κάθε χώρας. Μάλιστα στάθηκαν απέναντι στο ρωσικό αναθεωρητισμό κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Νίκο Παναγιωτόπουλο να θίξει για ακόμα μία φορά τις αναθεωρητικές τάσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας «η έντονη ρητορική της γείτονας και οι υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο απειλούν την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Η βρετανική πλευρά διατήρησε τη σταθερή, διπλωματική της θέση με τον Μπεν Γουάλας να επιμένει ότι «οποιαδήποτε προβλήματα με την Τουρκία θα πρέπει να επιλυθούν μέσω του ΝΑΤΟ». Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας όμως αναγνώρισε την σημασία που έχουν για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ οι στρατιωτικές βάσεις σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr