Μετά την ανάληψη του σχηματισμού νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας από τη Μαρίγια Γκαμπριέλ, πρώην Επίτροπο της ΕΕ, το στοίχημα είναι να βγει η χώρα από την πολυετή πολιτική αστάθεια. 

Μετά την ανάληψη του σχηματισμού νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας από τη Μαρίγια Γκαμπριέλ, πρώην Επίτροπο της ΕΕ, το στοίχημα είναι να βγει η χώρα από την πολυετή πολιτική αστάθεια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ είχε χαιρετίσει μέσω Twitter τον διορισμό της Γκαμπριέλ ως πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, τονίζοντας πως διαθέτει την εμπειρία και το διεθνές κύρος για να δώσει τέλος στην πολιτική στασιμότητα.

Επιπλέον, μια υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή στην Ε.Ε., η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, εξήγησε πως «θα ήταν φανταστικό να επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα στη Βουλγαρία, η οποία είναι μια πολύ σημαντική χώρα γεωπολιτικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Γι’ αυτό και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. είναι πεπεισμένα ότι και η Βουλγαρία θα πρέπει να ενταχθεί στη Συμφωνία Σένγκεν το συντομότερο δυνατό».

Το ερώτημα, κατά πόσο μπορεί να το πετύχει αυτό η οξυδερκής, εργατική και παθιασμένη, όπως περιγράφεται, Μαρίγια Γκαμπριέλ, θέτει άρθρο της Deutsche Welle.

Πρόταση Μπορίσοφ

Εκείνος που πρότεινε την Γκαμπριέλ για πρωθυπουργό ήταν ο Μπόικο Μπορίσοφ, επί μακρόν πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος GERB, το οποίο επικράτησε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές με μια ισχνή πλειοψηφία. Ο Μπορίσοφ, όπως και άλλα μέλη του κόμματός του, κατηγορούνται από τους πολιτικούς του αντιπάλους και από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης για διαφθορά, ενώ ένας υπουργός Οικονομικών, τον οποίο είχε διορίσει ο Μπορίσοφ, είχε μάλιστα υποστεί κυρώσεις από τις Η.Π.Α.

Ακόμη, καταγγελίες περί διαφθοράς υπήρχαν και εναντίον της ίδιας της Μαρίγια Γκαμπριέλ. Tο 2018, η Γκαμπριέλ κατηγορήθηκε από μη κυβερνητική οργάνωση πως πλήρωνε χαμηλότερο από το σύνηθες ενοίκιο για ένα πολυτελές διαμέρισμα στη Σόφια. Η αρχή κατά της διαφθοράς, ωστόσο, αρχειοθέτησε την υπόθεση, επειδή η πρώην ευρωβουλευτής «δεν κατείχε δημόσιο αξίωμα εκείνη τη στιγμή».

Ωστόσο επικριτές και αντίπαλοι του Μπορίσοφ όπως ο Κίριλ Πετκόφ, επικεφαλής του κόμματος PP/DB, υπερασπίστηκε την επιλογή της Γκαμπριέλ: «Όλοι την κατηγορούν ότι δεν βρίσκεται στη Βουλγαρία από το 2005 και πως δεν είναι έμπειρη. Αλλά ίσως ακριβώς επειδή δεν ήταν στη Βουλγαρία, έχει ένα είδος ευρωπαϊκού τρόπου συμπεριφοράς», δήλωσε ο Πετκόφ.

Μία αποφασισμένη Ευρωπαία

Η Γκαμπριέλ, 44 ετών, γεννήθηκε ως Μαρίγια Νεντιάλοκβα στο Χατζιντίμοβο, ένα μικρό χωριό κοντά στα ελληνικά σύνορα. Σπούδασε βουλγαρική και γαλλική φιλολογία στη Φιλιππούπολη και αργότερα έκανε μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες στο Μπορντό της Γαλλίας. Το 2009 μπήκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέλος του βουλγαρικού κόμματος GERB.

Μέχρι την πρόσφατη παραίτησή της, διετέλεσε Επίτροπος της Ε.Ε. από το 2017, πρώτα για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία και από το 2019 για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τη Νεολαία, ενώ από το 2019 είναι και αντιπρόεδρος του Ε.Λ.Κ. Στις Βρυξέλλες, έγινε γνωστή ως μία αφοσιωμένη και φιλόδοξη πολιτικός, όμως και ως κάποια που δρα με τρόπο συγκεντρωτικό, δίχως να αναθέτει ιδιαίτερες αρμοδιότητες στους υφισταμένους της.

Στόχος μία κυβέρνηση συνεργασίας

Αν και προσφάτως διορισθείσα, η Γκαμπριέλ προκάλεσε ήδη μεγάλη αναταραχή, αιτούμενη την απομάκρυνση του Γενικού Εισαγγελέα Ιβάν Γκεβ, ένα αίτημα που διατύπωναν και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπορίσοφ. Ο Γκεβ αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες από τον Πετκόφ για την ανεξέλεγκτη δράση του και για υπονόμευση της βουλγαρικής δικαιοσύνης. Η Γκαμπριέλ θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αντίπαλων κομμάτων GERB και PP/DB. Εξάλλου, τα δύο κόμματα έχουν κοινά στοιχεία, όντας σταθερά προσηλωμένα στη Δύση και καταδικάζοντας κατηγορηματικά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γκαμπριέλ, η οποία τάσσεται σαφώς υπέρ της Δύσης και απέναντι στα φιλορωσικά αισθήματα που υπάρχουν στη Βουλγαρία, θα μπορούσε να αποτελέσει τον κατάλληλο συνδετικό κρίκο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr