Δράμα: Εργοδότρια συνελήφθη να παίρνει πίσω σε μετρητά το δώρο Χριστουγέννων από εργαζόμενο – Μαζί της συνελήφθη και ο υπεύθυνος του καταστήματος

Στον εισαγγελέα Δράμας θα οδηγηθούν η εργοδότρια και ο υπεύθυνος καταστήματος, οι οποίοι συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να εισπράττουν από εργαζόμενο το Δώρο Χριστουγέννων που προηγουμένως του είχαν καταβάλλει.

Ο εργαζόμενος στον επισιτισμό δέχτηκε εκβιασμό από την εργοδότριά του να επιστρέψει το Δώρο Χριστουγέννων που θα του κατέθετε στον λογαριασμό του.Άνδρες της Ασφάλειας, συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τον υπεύθυνο του καταστήματος, την ώρα που έπαιρνε το ποσό από τα χέρια του εργαζόμενου, καθώς επίσης και την εργοδότρια.

Η συγκεκριμένη καταγγελία που αφορούσε εργοδοτική αυθαιρεσία, σχετιζόμενη με το Δώρο Χριστουγέννων, δεν ήταν η μόνη. Δεκάδες εργοδότες δεν το πλήρωσαν, ως όφειλαν, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ οι πιο επιτήδειοι το πιστώνουν στην τράπεζα και μετά το ζητάνε πίσω στο χέρι και σε μετρητά από τον εργαζόμενο, με απειλές και εκβιασμούς.

Σε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων

Αν δεν καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ.

Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr