Τον τόνο των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έδωσαν οι επικεφαλής των δύο φορέων

Τον τόνο των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έδωσαν οι επικεφαλής των δύο φορέων, οι οποίοι εξέπεμψαν σήμα για την επέλαση μίας ύφεσης στη διεθνή οικονομία.

Στο πλαίσιο ψηφιακής συνάντησης για την έναρξη της Συνόδου, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς εστίασαν ιδίως στην επιβραδυνόμενη ανάπτυξη που εμφανίζουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά και στις κινήσεις της Fed. Προσπαθώντας να αποκλιμακώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υποχρεώνεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού, επιβαρύνοντας τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν χρέη σε δολάρια.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε μεταξύ άλλων πως στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, η αγορά εργασίας παρότι εξακολουθεί να είναι ισχυρή, άρχισε να παρουσιάζει σημάδια φθοράς, λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού, το οποίο «έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του». Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως ενόσω οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν, οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν. Για την Κίνα, η Γκεοργκίεβα εξέφρασε ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πολιτικής «zero Covid», αλλά και για τις έντονες διακυμάνσεις στην στεγαστική αγορά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, περίπου το ένα τρίτο της διεθνούς οικονομίας θα καταγράψει τουλάχιστον δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος και το 2023, ενώ μέχρι το 2026 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κατά 4 τρισ. δολάρια. Η Γκεοργκίεβα ζήτησε από τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την καταστολή των πληθωριστικών πιέσεων. Τόνισε επίσης πως η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να είναι καλά στοχευμένη, έτσι ώστε να μην πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, ενώ σημείωσε πως ο κόσμος οφείλει να βοηθήσει τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα από τη σύσφιγξη των οικονομικών συνθηκών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς, προειδοποίησε ότι υπάρχει ένας «πραγματικός κίνδυνος» για ύφεση στη διεθνή οικονομία το 2023. Η άνοδος του δολαρίου αποδυναμώνει τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων κρατών, αυξάνοντας το χρέος τους σε ανησυχητικά επίπεδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr