Όποιος θέλει να βγάλει δίπλωμα για δίκυκλο μέχρι 125 κυβικά εκατοστά και είναι κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου, δεν θα χρειάζεται να δίνει εξετάσεις και παράβολα. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών φέρνει νομοσχέδιο για τα ΣΒΑΚ και τη μικροκινητικότητα. Μάλιστα, ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, φέρνει τη συγκεκριμένη διάταξη με την οποία δίνεται πλέον η δυνατότητα σε έναν κάτοχο άδειας οδήγησης ΙΧ να αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης για δίκυκλο έως 125 κυβικά εκατοστά κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Θα έχουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου τουλάχιστον έξι χρόνια.
  • Θα έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών.
  • Θα έχουν περάσει από υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση τριών μαθημάτων, χωρίς ωστόσο να απαιτείται να περάσουν από εξετάσεις για δίπλωμα μηχανής.

αυτοκίνητο δίπλωμα οδήγησης τιμόνι

Δίπλωμα για δίκυκλο: Αφορά μόνο στην οδήγηση εντός της ελληνικής επικράτειας

Πάντως, η ισχύς του διπλώματος αυτοκινήτου για την οδήγηση δίκυκλου αφορά μόνο στην οδήγηση εντός της ελληνικής επικράτειας. Η παραπάνω ρύθμιση, η οποία και είναι αποδεκτή στον χώρο της μοτοσικλέτας, δεν είναι όμως στον χώρο των εκπαιδευτών οδήγησης. Στην ουσία είναι «συμμόρφωση» της χώρας μας σε ευρωπαϊκή οδηγία, μιας και ήδη αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν στους οδηγούς αυτοκινήτου να οδηγούν δίκυκλο 125 κυβικών εκατοστών χωρίς επιπλέον εκπαίδευση ή εξετάσεις.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, ορίζεται ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων θα μπορούν να οδηγούν με το ίδιο δίπλωμα και μοτοποδήλατο (κατηγορία ΑΜ) εφόσον είναι άνω των 27 ετών και κάτοχοι άδειας οδήγησης κατηγορίας Β για διάστημα άνω των έξι ετών. Επιπλέον, ορίζεται ότι δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης για την οδήγηση μοτοποδηλάτων με μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα έως 25 km/h, ενώ εάν ο ενδιαφερόμενος είναι κάτω των 18 ετών (επιτρέπεται από τα 16) θα πρέπει να υπάρχει η έγγραφη συναίνεση του προσώπου που ασκεί την επιμέλειά του.

Και να σημειωθεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, πως η ισοδυναμία διπλώματος αυτοκινήτου με μοτοποδηλάτου 50cc (Β/ΑΜ) έχει εφαρμοστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτός της Ελλάδας, χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς επιπλέον εξετάσεις σε κρατικό φορέα και μαθήματα σε σχολές.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr