Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, την έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση που δεν «αξιοποίησε το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Σε συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας σημείωσε ότι «το αρχικό συγκριτικό πλεονέκτημα που κερδίσαμε ως χώρα στην πρώτη φάση του ‘’Μένουμε Σπίτι’’ εξανεμίστηκε»  και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενώ τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στα μεγάλα αστικά κέντρα τις ώρες αιχμής δεν έγιναν τακτικότερα και πυκνότερα. Την ίδια στιγμή το άνοιγμα του τουρισμού έγινε πρόχειρα και βιαστικά και υπήρξε μια χαλάρωση». «Η κυβέρνηση να μην δείχνει απλώς με το δάχτυλο τον πολίτη και την ευθύνη του. Αλλά και η ίδια να γίνει αυστηρότερη απέναντι στον εαυτό της – τις αστοχίες, τα λάθη και τις παραλείψεις της» συμπλήρωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει λαϊκίστικη αντιπολίτευση»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει λαϊκίστικη αντιπολίτευση» τόνισε ο Δημ. Παπαδημούλης και κάλεσε την κυβέρνηση ενόψει του δεύτερου κύματος και των πολύ δύσκολων μηνών που έρχονται να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση τόσο του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσο και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως και για να καταστήσει τα τεστ προσιτά και περισσότερο προσβάσιμα στον ευρύ πληθυσμό. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε την ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας από όλους χωρίς αστερίσκους: «Δεν είναι δυνατόν ο κ. Χαρδαλιάς που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός να λέει ότι η εκκλησία πρωτοστατεί και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταπολέμηση του κορονοϊού, όταν έχουμε φαινόμενα ιεραρχών, οι οποίοι επιδεικτικά λένε ότι δεν χρειάζεται η μάσκα».

Υπογράμμισε πως «εάν θέλουμε να δώσουμε ένα καθαρό και πειστικό μήνυμα στην κοινωνία δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για λόγους ψηφοθηρίας και για λόγους πολιτικού κόστους» και πρόσθεσε πως «απέναντι στους αρνητές της μάσκας και τους οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας, θα πρέπει να υπάρχει και η πειθώς αλλά και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων. Το παράδειγμα ωστόσο πρέπει να το δείχνει έμπρακτα η ηγεσία».

Πέραν των αυστηρών μέτρων υγειονομικής προστασίας, ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως χρειάζονται γενναιότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων ενώ σε ό,τι αφορά θέματα δημόσιας υγείας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο περισσότερη συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών και μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Όσον αφορά τέλος τα κοινοτικά κονδύλια που προβλέπεται να λάβει η Ελλάδα μέσα στο 2021, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου μην επαναληφθούν κακές πρακτικές του παρελθόντος και σκανδαλώδεις σπατάλες κοινοτικών πόρων, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αστοχίες: «Στην Ελλάδα όντως θα έρθουν αρκετά χρήματα. Δεν αναμένονται ωστόσο πριν το πρώτο εξάμηνο του 2021. Κι επειδή τα χρήματα αυτά αργούν, πρέπει να κάνουμε δυο πράγματα: Πρώτον, η κυβέρνηση να αξιοποιήσει πιο τολμηρά το μαξιλάρι των 37 δις. ευρώ που της άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Δεύτερον, να ετοιμάσει ένα σχέδιο με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος μακριά από προχειρότητες, πελατειακές σχέσεις και δίκτυα διαφθοράς. Τα χρήματα αυτά δεν είναι προίκα της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη και πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά και για τις επόμενες γενεές».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr