Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να παραμείνουν αδύναμες μεσοπρόθεσμα λόγω των αυξημένων κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να παραμείνουν αδύναμες μεσοπρόθεσμα λόγω των αυξημένων κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Αναμένουμε το 2023 να είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά, με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται κάτω από το 3%, καθώς τα σημάδια από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νομισματική σύσφιξη επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε η Γκεοργκίεβα σε συνέδριο στην Κίνα. «Ακόμη και με καλύτερες προοπτικές για το 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει πολύ κάτω από τον ιστορικό της μέσο όρο του 3,8%», είπε.

«Είναι επίσης σαφές ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί», τόνισε η Γκεοργκίεβα, η οποία πρόσθεσε ότι «σε μια εποχή υψηλότερων επιπέδων χρέους, η ταχεία μετάβαση από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων σε πολύ υψηλότερα επιτόκια —απαραίτητα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού— δημιουργεί αναπόφευκτα πιέσεις και ευπάθειες, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες.”

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ενεργήσει αποφασιστικά ως απάντηση στις απειλές κατά της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, βοηθώντας σε κάποιο βαθμό να μετριαστεί το άγχος της αγοράς, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Αλλά «η αβεβαιότητα είναι υψηλή, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για επαγρύπνηση», πρόσθεσε.

Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε, επίσης, για τους κινδύνους του γεωοικονομικού κατακερματισμού, ο οποίος, σύμφωνα με την επί κεφαλής του Ταμείου, «θα μπορούσε να σημαίνει έναν κόσμο χωρισμένο σε αντίπαλα οικονομικά μπλοκ — έναν “επικίνδυνο διαχωρισμό” που θα άφηνε τους πάντες φτωχότερους και λιγότερο ασφαλείς. Μαζί, αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια Η οικονομία μεσοπρόθεσμα είναι πιθανόν να παραμείνει αδύναμη».

Η Γκεοργκίεβα μίλησε κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας, το οποίο έλαβε χώρα στο Πεκίνο. Η τριήμερη ετήσια εκδήλωση είναι ένας κοινωνικός συνδυασμός πολιτικής και επιχειρήσεων, συγκεντρώνοντας μέλη του κινεζικού Πολιτικού Γραφείου με δεκάδες CEO από κορυφαίες δυτικές εταιρείες, όπως είναι η Siemens, η Mercedes-Benz και η Allianz.

«Ευτυχώς, τα νέα για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι όλα άσχημα. Μπορούμε να δούμε μερικούς “πράσινους βλαστούς”, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας”, είπε η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο πρόκειται να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr